Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Sestry v žiarskej nemocnici podpisujú nové dodatky k zmluvám

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Podľa prezidentky Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Márie Lévyovej sú dodatky podpisované pod hrubým nátlakom.

Žiar nad Hronom 27. marca (TASR) – Zdravotné sestry v žiarskej nemocnici dnes podpisujú nové dodatky k pracovným zmluvám. Dôvodom je podľa riaditeľa nemocnice Rastislava Kubáňa fakt, že zariadenie nemá financie na zvyšovanie platov 151 sestier, ktoré vyplýva zo zákona.

Dodatky hovoria o zmene pracovnej činnosti s dobou účinnosti dva mesiace, pričom samotné pracovné zmluvy zdravotných sestier sú naďalej platné. "Mení sa dodatok k pracovným činnostiam, kde sa na dva mesiace znižuje úväzok zdravotnej sestry a nahrádza sa úväzkom manažmentu pacienta a zdravotnej dokumentácie," dodal s tým, že v akom pomere závisí od odpracovaných rokov sestry.

Nemocnica má síce podľa jej riaditeľa k dispozícii dva dodatky o navyšovaní finančných prostriedkov – jeden od Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) a jeden od Dôvery, no peniaze reálne prídu do nemocnice až o mesiac neskôr, ako musí zariadenie riešiť navýšenie mzdových nákladov. Aj tie však podľa Kubáňa pokryjú len 20 – 30 percent z potrebného navýšenia.


Likvidačné navýšenie

Rovnaká situácia je aj v nemocniciach v Banskej Štiavnici a Rimavskej Sobote. Všetky tri totiž spravuje n.o. Nemocnice a polikliniky Bratislava. Mesačné navýšenie mzdových nákladov sestier predstavuje vo všetkých troch nemocniciach približne 200.000 eur, čo je podľa Kubáňa likvidačné.

Ak sestry nepristúpia na dodatky, riaditelia nemajú podľa jeho slov inú alternatívu ako prepustiť tretinu sestier, aby tak z usporených finančných prostriedkov zaplatili navýšenie platov tých ostatných.

"To by však bolo katastrofou pre nemocnicu, pretože znižovanie sestier je obmedzovanie oddelení, znižovanie dostupnosti atď," vysvetlil. Naopak, podpisovanie dodatkov je podľa jeho názoru riešením, vďaka ktorému sa celá situácia nedotkne ani zamestnancov, ani pacientov a ani regiónu.

Od júla platy aj pre lekárov

Otázne je zatiaľ podľa Kubáňa aj to, ako bude zariadenie riešiť situáciu od júla, keď by sa v druhej vlne mali zvyšovať platy aj lekárom. To si vyžiada vo všetkých troch spomínaných nemocniciach 35.000 eur mesačne, rovnako ako aj prvé zvyšovanie ich platov.

Podľa prezidentky Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA) Márie Lévyovej sú dodatky podpisované pod hrubým nátlakom. "Obrátime sa na súdy a budeme žiadať o ich zrušenie," podotkla pre TASR s tým, že sestry nemali pri ich podpise čas na rozmyslenie.

Komora sa podľa jej slov obrátila aj na inšpektorát práce a ministerstvo zdravotníctva, nevylučuje, že sa obráti aj na medzinárodné súdy. Podľa Lévyovej ide v tomto prípade o porušovanie základných ústavných a ľudských práv, Zákonníka práce, zneužívanie sestier ako lacnej pracovnej sily.