Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Sezóna chrípky končí, no v banskobystrickom kraji evidujú 147 prípadov

llustračné foto Foto: TASR - Dano Veselský

Chrípkové ochorenia najviac postihli obyvateľov okresov Revúca, Lučenec a Poltár.

Banská Bystrica 21. mája (TASR) - Takmer 2500 prípadov ochorení na akútne respiračné ochorenia (ARO) a aj 147 prípadov chrípky a jej podobných ochorení evidujú v tomto týždni epidemiológovia v Banskobystrickom kraji. Najviac chorých na ARO, ale aj chrípku, je vo vekovej skupine ekonomicky aktívneho obyvateľstva, aj žiakov základných škôl.

Najvyšší počet chorých na ARO je v absolútnych číslach v okrese Lučenec (405), Banskej Bystrici (304), Rimavskej Sobote (259), ako aj Žarnovici, kde epidemiológovia evidujú 255 chorých. Chrípkové ochorenia najviac postihli obyvateľov okresov Revúca, Lučenec a Poltár.

Na základe hlásení 56 percent lekárov pre deti a dorast a 53 percent lekárov prvého kontaktu pre dospelých v Banskobystrickom kraji, výskyt ARO klesol za týždeň len o jedno percento, chrípky a jej podobných ochorení je menej o 28 percent. "V porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška je výskyt týchto typov ochorení v populácii Banskobystrického kraja v prípade ARO však nižší o pätinu a v prípade chrípky o necelých šesť percent," uviedla pre TASR hovorkyňa banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Mária Tolnayová.

Podľa nej aj napriek tomu, že v tomto týždni v podstate končí chrípková sezóna a oficiálne býva posledný, kedy sa vydáva štatistika vývoja chorobnosti, aktuálne čísla tomu celkom nenasvedčujú. "Štatisticky sa ale tieto ochorenia sledujú po celý rok, pretože lekári zachovávajú epidemiologickú bdelosť," pripomenula Tolnayová.