Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Pršať neprestáva, rieky stúpajú: V týchto okresoch hrozia povodne

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Pred možnými povodňami pre výdatné trvalé zrážky varuje Slovenský hydrometeorologický ústav.


Bratislava 21. septembra (Teraz.sk/TASR) - Na severe a časti východného Slovenska hrozia povodne. Najvyššia hydrologická výstraha tretieho stupňa platí pre okres Tvrdošín. Pre Námestovo je vyhlásená o stupeň nižšia.

Pred možnými povodňami pre výdatné trvalé zrážky varuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) aj v ďalších okresoch, a to Čadca, Liptovský Mikuláš, Poprad, Kežmarok, Stará Ľubovňa, Bardejov, Sabinov, Prešov a Gelnica. Platí pre ne výstraha prvého stupňa pred povodňami.

Výstraha SHMÚ
Foto: SHMÚ


"Vzhľadom na výdatné trvalé zrážky je predpoklad výrazného vzostupu vodných hladín na tokoch, s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity," uvádza SHMÚ.

Na severnom a východnom Slovensku sa silné dažde očakávajú naďalej, avizuje SHMÚ. V okresoch Kysucké Nové Mesto, Čadca, Námestovo, Tvrdošín, Liptovský Mikuláš a Poprad očakávajú meteorológovia miestami výskyt intenzívneho dažďa s úhrnom zrážok od 35 do 55 milimetrov. SHMÚ vydal pre tieto okresy výstrahu 2. stupňa s platnosťou do piatka (22.9.) 02.00 h. Pre časť Žilinského kraja a okresy Banská Bystrica a Brezno platí výstraha 1. stupňa.

Hladina Oravice stúpla o viac ako dva metre

Hladiny riek rastú výrazne najmä na Orave, informuje portál imeteo.sk. Najvyššie má stúpať rieka Oravica v Trstenej, ktorá narástla o vyše dva metre.

Očakáva sa, že do piatkového dopoludnia spadne na Orave ďalších 40 milimetrov zrážok. Výdatne prší aj v Tatrách. Za uplynulých 24 hodín tam podľa imeteo.sk spadlo 70 až 90 litrov zrážok na meter štvorcový.