Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

V 15 okresoch platí výstraha 2. stupňa pred snežením

Foto: TASR/Michal Svítok

Výstraha druhého stupňa platí až do 18. hodiny, meteorológovia očakávajú, že napadne do 20 cm snehu.

Bratislava 29. marca (TASR) - Výstrahu druhého stupňa pred snežením vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) v 15 okresoch prevažne na strednom Slovensku.

Ide o okresy Rožňava, Revúca, Rimavská Sobota, Brezno, Poltár, Lučenec, Detva, Veľký Krtíš, Krupina, Banská Štiavnica, Zvolen, Banská Bystrica, Žiar na Hronom, Turčianske Teplice a Prievidza.

Výstraha druhého stupňa platí v týchto okresoch až do 18. hodiny. SHMÚ očakáva, že tu napadne 12 až 20 cm nového snehu, čo predstavuje veľké nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, ako je doprava a pohyb osôb. Podľa SHMÚ je predpokladaná výška nového snehu v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká.

V týchto okresoch ako aj na zvyšku územia Slovenska okrem juhozápadu krajiny platí aj výstraha prvého stupňa pred snehovými jazykmi a závejmi a snežením.

Polícia vyzýva vodičov, aby pre nepriaznivé počasie zvýšili pozornosť

Krajský dopravný inšpektorát Krajského riaditeľstva (KR) Policajného zboru (PZ) v Bratislave vyzýva vodičov motorových vozidiel jazdiacich na území Bratislavského kraja, aby zvýšili pozornosť za volantom vzhľadom na nepriaznivý vývoj poveternostných podmienok.

Polícia zároveň upozorňuje vodičov, aby prispôsobili rýchlosť jazdy vzhľadom na stav a povahu vozovky, nakoľko sa tvorí súvislá vrstva snehu. Je preto potrebné, aby mali vozidlá zimné pneumatiky. V opačnom prípade tak riskujú sankciu za porušenie zákona o cestnej premávke.

Na juhu stredného Slovenska sa pripravujú na novú snehovú nádielku

Cesty na juhu stredného Slovenska sú biele, miestami pokryté vrstvou mokrého kašovitého snehu. Podľa informácií Regionálnej správy ciest nateraz nie sú hlásené žiadne nezjazdné úseky, ani vážnejšie komplikácie. Vodiči by však mali zvýšiť opatrnosť a prispôsobiť sa momentálnym podmienkam.

V okrese Rimavská Sobota napadla vrstva snehu v hrúbke od 3 do 5 centimetrov. V kopcovitých terénoch je to až do 10 centimetrov. Hrúbku snehovej pokrývky do 15 centimetrov zaznamenala Regionálna správa ciest v okrese Lučenec. Na cestách tretej triedy v poľnohospodárskych oblastiach bez lesných porastov sa miestami tvoria aj snehové jazyky a záveje. Cestári sa momentálne pripravujú na zvládnutie situácie, ktorá má podľa meteorológov nastať po 11.00. Sneženie má byť ešte intenzívnejšie ako doteraz.