Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Meteorológovia varujú pred vetrom, pre tieto okresy platí výstraha

Výstraha SHMÚ. Foto: SHMÚ

Podľa SHMÚ môže vietor dosiahnuť miestami rýchlosť 115 až 140 kilometrov za hodinu.


Bratislava 21. februára (TASR) - So silnejším vetrom na hrebeňoch hôr pre niektoré oblasti Banskobystrického, Žilinského a Prešovského kraja treba počítať aj v najbližších dňoch. Výstrahu druhého stupňa vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) pre okresy Námestovo, Tvrdošín, Žilina, Martin, Dolný Kubín, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Poprad, ale aj Banská Bystrica a Brezno.

Podľa SHMÚ môže vietor na tomto území dosiahnuť miestami rýchlosť 115 až 140 kilometrov za hodinu. Predpokladaná rýchlosť vetra je v danom ročnom období a pre dané oblasti podľa meteorológov nadpriemerná a predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity a môže spôsobiť škody. Výstraha predbežne platí do piatka (24.2.) do 12.00 h.

SHMÚ zároveň upozorňuje aj na aktuálne hydrologické výstrahy. Tie sa týkajú štyroch okresov stredného Považia, konkrétne Trenčína, Ilavy, Púchova a Považskej Bystrice, a tiež dvoch okresov horného Považia a Liptova, a to Martina a Žiliny-Rajčanka. "Vzhľadom na existujúce snehové zásoby v povodiach, oteplenie a pretrvávajúci dážď je predpoklad vzostupu vodných hladín tokov s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov," informuje na svojej webovej stránke SHMÚ. Výstraha prvého stupňa predbežne platí do piatka do 13.00 h.

V súčasnosti by mali byť zjazdné všetky sledované diaľničné úseky, rýchlostné cesty, ako aj cesty I., II. a III. triedy. Rovnako zjazdné by mali byť aj horské priechody. Informuje o tom webový portál zjazdnost.sk, pričom Slovenská správa ciest upozorňuje vodičov na zvýšené riziko vzniku námrazy a poľadovice na mokrých a vlhkých vozovkách, na mostoch a vodných tokoch. Pozor si treba dávať aj na úsekoch s nižšou viditeľnosťou. Dohľadnosť do 50 m je v lokalitách Ďurďošík, Lipany a Záborské a do 100 m Dargov a Široké.