Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

SHMÚ varuje pred silným vetrom na horách na severe Slovenska

Výstraha SHMÚ. Foto: SHMÚ

Podľa SHMÚ môže vietor v týchto okresoch dosiahnuť rýchlosť 90 až 110 kilometrov za hodinu.


Bratislava 7. decembra (TASR) - V najbližších dňoch treba počítať so silnejším vetrom na hrebeňoch hôr severného Slovenska. Výstrahu prvého stupňa vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) pre okresy Tvrdošín, Liptovský Mikuláš, Brezno, Poprad a Kežmarok.

Podľa SHMÚ môže vietor v týchto okresoch dosiahnuť rýchlosť 90 až 110 kilometrov za hodinu. Predpokladaná rýchlosť vetra je v danom ročnom období a pre dané oblasti podľa meteorológov bežná, avšak môže predstavovať potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity a spôsobiť škody menšieho rozsahu. Výstraha prvého stupňa platí pre okresy zatiaľ do piatka 9. decembra do 18.00 h, predovšetkým v popoludňajších a podvečerných hodinách.

V súčasnosti by mali byť zjazdné všetky sledované diaľničné úseky, rýchlostné cesty, ako aj cesty I., II. a III. triedy. Rovnako zjazdné by mali byť aj horské priechody, ktorých povrch vozoviek je zväčša suchý až mokrý. Väčšiu pozornosť si treba dať na horských priechodoch Huty, Vrchslatina, Podspády, Dobšiná a Herlianske sedlo s vrstvou kašovitého až utlačeného snehu a na horskom priechode Kremnické Bane, kde sa na vozovke nachádza miestami zľadovatený sneh. Informuje o tom webový portál zjazdnost.sk, pričom Slovenská správa ciest upozorňuje vodičov na mokrých a vlhkých vozovkách, na mostoch a pri vodných tokoch na zvýšené riziko vzniku poľadovice. Tá je na cestách III. triedy v oblasti Zamianskej Olče v okrese Komárno.