Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

SHMÚ varuje: Na horách možno očakávať víchricu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

V hornatých oblastiach sa očakáva výskyt silného vetra až víchrice, ktorá dosiahne krátkodobo v nárazoch rýchlosť 25 - 33 m/s (takmer 120 km/h), čo zodpovedá 2. stupňu výstrahy.

Bratislava 30. marca (TASR) - Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na dnes a na utorok (31.3.) varovanie, v ktorom upozorňuje na výskyt zosilneného vetra na celom území Slovenska.

V hornatých oblastiach nad pásmom lesa Žilinského, Banskobystrického a Prešovského kraja sa očakáva výskyt silného vetra až víchrice, ktorá dosiahne krátkodobo v nárazoch rýchlosť 25 - 33 m/s (takmer 120 km/h), čo zodpovedá 2. stupňu výstrahy. Táto rýchlosť predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Predpokladaná rýchlosť vetra je v danom ročnom období a oblasti nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká.

SHMÚ tiež upozorňuje v uvedených dňoch na predpokladané zvýšenie hladín vodných tokov z dažďov na Strednom, Hornom Považí a Liptove, Kysuciach, Orave a Hornej Nitre. Vzostup hladín v týchto lokalitách by mohol dosiahnuť 1. stupeň povodňovej aktivity.