Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Regióny

SIAF: Bombardér B52 je už na Sliači, priletel z USA bez medzipristátia

Foto: MO SR/Ivan Kelement

Na leteckých dňoch, ktoré organizuje Slovenská letecká agentúra ako súčasť osláv 68. výročia SNP, diváci uvidia celkom 95 lietadiel a vrtuľníkov zo 14 štátov.

Sliač 29. augusta (TASR) - Americký bombardér B-52, ktorý je najväčšou atrakciou nadchádzajúcich Medzinárodných leteckých dní SIAF 2012 (1. a 2. septembra), je už na letisku na Sliači.

Priletel dnes pred poludním po tom, čo absolvoval niekoľko tisíckilometrovú trasu z americkej Luisiany.

"Aj napriek tomu, že lietadlo malo v pláne medzipristátie, doletelo k nám nakoniec priamo zo Spojených štátov, bez doplnenia pohonných látok," povedal TASR hovorca leteckých dní Peter Hajnala.

Foto: MO SR/Ivan Kelement
Slávny bombardér vzbudil hneď značný záujem, pozrieť si ho prišlo niekoľko slovenských ministrov, ktorý sa dnes zúčastnili osláv 68. výročia SNP v neďalekej Banskej Bystrici a tiež prezident SR Ivan Gašparovič.

Okrem lietadla B-52 by na leteckých dňoch mali najviac lákať aj zmodernizovaná ruská stíhačka MiG-29M2, akrobatická skupina Frecce Tricolori z Talianska, ale napríklad aj vzdušný súboj dvoch slovenských stíhačiek MiG-29.

Na leteckých dňoch, ktoré organizuje Slovenská letecká agentúra ako súčasť osláv 68. výročia SNP, diváci uvidia celkom 95 lietadiel a vrtuľníkov zo 14 štátov. V sedemhodinovom programe, ktorý bude počas obidvoch dní rovnaký, návštevníkov čakajú statické aj dynamického ukážky najmä vojenského letectva, leteckej akrobacie, ale aj policajného zboru či hasičov a rôzne ďalšie atrakcie. Organizátori očakávajú oba dni po 50.000 návštevníkov.