Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Sídlisko Klokočina rozvoniavalo zabíjačkovými špecialitami

Ilustračná snímka Foto: FOTO TASR - Martin Baumann

Hlavný mestský fašiangový program vrátane jarmoku, sprievodu masiek a bohatého kultúrneho programu si budú môcť Nitrania užiť v sobotu 25. februára.

Nitra 19. februára (TASR) – Fašiangová zabíjačka na najväčšom nitrianskom sídlisku Klokočina prilákala počas tohto víkendu stovky ľudí, ktorí si pochutnávali na zabíjačkových špecialitách. O zábavu sa postarali heligonkári. Hlavný mestský fašiangový program vrátane jarmoku, sprievodu masiek a bohatého kultúrneho programu si budú môcť Nitrania užiť v sobotu 25. februára. V ten istý deň sa budú zabávať aj obyvatelia Topoľčianok, pre ktorých pripravili členovia Folklórneho súboru Topoľnica a Dychovej hudby Podhrušovan fašiangový sprievod ulicami obce.

Mesto Topoľčany, Mládežnícky parlament mesta Topoľčany a Mestské kultúrne stredisko Topoľčany pripravili Detskú fašiangovú bavenicu, ktorá sa uskutoční v nedeľu 26. februára v Dome kultúry. O program sa postará súbor Tosuma so Žochym a Šašo Ľuboš so svojou bublinovou šou. Pre všetky deti bude pripravená diskotéka a výtvarný workshop, kde si budú môcť vyrobiť vlastnú masku. Vyvrcholením podujatia bude súťaž o najkrajšiu masku.

Záver obdobia fašiangov v Zlatých Moravciach bude patriť fašiangovej veselici a tradičnej slávnosti pochovávania basy. Tá sa bude konať v utorok 28. februára v divadelnej sále Mestského strediska kultúry a športu. Pre návštevníkov je pripravené vystúpenie detského folklórneho súboru Zlatňanka a detí zo zlatomoravských materských škôl. Pred samotným pochovávaním basy sa uskutoční tradičný fašiangový sprievod mestom v maskách.

Fašiangy patria medzi pohyblivé sviatky začínajúce sa od Troch kráľov a končiace Popolcovou stredou. Zaužívaním kresťanských noriem pôstu sa vyvíjali ako vyvrcholenie zábav a zvykov pred 40-dňovým pôstom. V tomto roku sa fašiangy skončia pochovávaním basy v utorok 28. februára v noci pred Popolcovou stredou, ktorá tentoraz pripadá na 1. marca, keď sa v rímskokatolíckej či evanjelickej cirkvi začína Veľký pôst.