Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Regióny

Signalizačné náramky so senzorom pádu rozdali seniorom z L. Mikuláša

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Za signalizačné hodinky pre 27 ľudí mesto zaplatilo približne 3000 eur. Ďalších 12.000 eur ročne vynaloží za prevádzku služby, čo je za jedného nositeľa hodiniek 444 eur za rok.

Liptovský Mikuláš 9. októbra (TASR) - Seniorom v Liptovskom Mikuláši rozdali ďalších 17 signalizačných náramkov so senzorom pádu. Dokopy ich nosí už 27 dôchodcov. Ako vysvetlila vedúca sociálneho odboru na mestskom úrade Erika Sabaková, uprednostnili najmä ľudí bez rodinných príslušníkov či klientov opatrovateľskej služby vo vážnom zdravotnom stave.

Doplnila, že doposiaľ sa ani jeden Liptovskomikulášan s náramkom neocitol v ohrození života, operátor dispečingu však seniorov kontaktuje a uisťuje sa, či sú v poriadku aj pri obyčajnom zakopnutí. "Pre klientov, ktorí žijú v domácnosti sami, je vedomie, že sú pod dohľadom, na nezaplatenie," podotkla vedúca odboru.

Signalizačné náramky s gombíkom, ktorý dokáže okamžite privolať zdravotnú pomoc, vyzerajú ako bežné digitálne hodinky. Seniori ich nosia na ruke. V prípade núdze stačí stlačiť SOS tlačidlo, ktorým si ihneď privolajú pomoc. Tá je dostupná nepretržite, 24 hodín denne, sedem dní v týždni. Náramok vyšle dispečingu núdzový signál tiež vždy, keď sa aktivuje senzor pádu, alebo sú zastavené základné životné funkcie.

V prípade záujmu o signalizačný náramok môžu liptovskomikulášski seniori alebo zdravotne znevýhodnení kontaktovať sociálny odbor mestského úradu. "Všetky náklady spojené so zabezpečením a prevádzkou služby hradí mesto. Klient platí za poskytovanie symbolické tri eurá mesačne," dodala Sabaková.

Za signalizačné hodinky pre 27 ľudí mesto zaplatilo približne 3000 eur. Ďalších 12.000 eur ročne vynaloží za prevádzku služby, čo je za jedného nositeľa hodiniek 444 eur za rok.