Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

SILADICE: Devízou obce, ktorú obišla hlavná cesta, je pokoj

Na snímke evanjelický kostol v obci Siladice v piatok 19. júna 2015. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

V tejto obci v okrese Hlohovec to stavebníci zo začiatku riešili tak, že svoje nové domy stavali v záhradách domov starousadlíkov, a tak postupne vzniká nová ulica.

Siladice 20. júna (TASR) – Siladice sa tak, ako vari každá rozvíjajúca sa dedina na Slovensku, rozrastá o nové ulice. V tejto obci v okrese Hlohovec to stavebníci zo začiatku riešili tak, že svoje nové domy stavali v záhradách domov starousadlíkov, a tak postupne vzniká nová ulica. A do nich sa sťahujú nielen domáci, ale aj cezpoľní, ktorí si obec vybrali pre jej dobrú polohu.

Siladice, ktoré obišla hlavná cesta medzi Hlohovcom a Trnavou, začínajú vyhľadávať práve pre príjemné bývanie v blízkosti Váhu noví, mladí ľudia. "Je tu pokoj, mnohým sa to páči, aj ja to považujem za našu hlavnú devízu," povedal starosta Róbert Repka. Jedna ulica nových domov vyrástla za humnami a druhá na hornom konci. V písomnom označení týchto lokalít však Siladičania nepoužívajú veľké písmená. "Lebo naše ulice nemáme zatiaľ pomenované, očíslované máme iba domy," povedal starosta.

Okrem bývania v rodinných domoch chce obec dať príležitosť bývať aj tým, ktorí nemajú zámer stavať. "Uvažujem o bytovke, ktorú by sme mohli postaviť cez Štátny fond rozvoja bývania. Zatiaľ sa pripravuje štúdia. Urobíme si prieskum a podľa predbežného záujmu by sme mohli postaviť 20 až 35 bytov, najmä pre mladé rodiny s deťmi," plánuje Repka.

Deti Siladičanov chodia do materskej školy a na prvom stupni základnej školy do málotriedky priamo v obci. Od druhého stupňa už musia denne cestovať do škôl v susedných Dolných Zeleniciach alebo Šúrovciach, obe sú vo vzdialenosti asi päť kilometrov. Od stredných škôl sú už deti rozptýlené po celom okolí, podľa zamerania, aké si pre štúdium vyberú. Aj zamestnanie si Siladičania rovnako hľadajú v prevažnej miere mimo obce. "Väčšinou pracujú v Trnave, v automobilke, ale aj v ďalších závodoch na výrobcu áut napojených, iní chodia do Hlohovca, do Voderád a podobne. V tomto zmysle sme výhodne situovaní - do Trnavy je to 17 kilometrov, do Hlohovca 13 a do Serede 10. Miera nezamestnanosti je u nás pod celoslovenským priemerom," dodal Repka. Niekoľkí Siladičania pracujú priamo v obci v poľnohospodárskom družstve a u miestnych podnikateľov.

Pre potreby obyvateľov slúži jeden obchod, pošta, zdravotné stredisko raz do týždňa, inak je lekár k dispozícii v Šúrovciach. V jednom objekte majú obecný úrad, viacúčelovú sálu i knižnicu.