Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Skalica chce opraviť strechu Rotundy sv. Juraja

Rotunda sv. Juraja v Skalici, ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Rotunda bola postavená ako hradný kostolík na prelome 12. a 13. storočia, najskôr ako nižšia s rovnou strechou.


Skalica 22. januára (TASR) – Na najstaršej historickej pamiatke v Skalici, románskej Rotunde sv. Juraja, je potrebné vymeniť krytinu. Do vzácneho objektu cez poškodené časti strechy zateká a vzniká riziko, že ujmu utrpia nedávno zrekonštruované nástenné maľby. Mesto sa rozhodlo preto požiadať o prostriedky z programu Obnovme si svoj dom a chce prispieť aj vlastnými financiami.

Problém je však v tom, že nedokáže nájsť výrobcu krytiny, ktorá by poškodenú nahradila. Je špecifická, škridle pripomínajú hrúbkou, ako TASR informoval vedúci oddelenia výstavby na mestskom úrade Jozef Hlavatý, skôr tehličky a také už nikto na Slovensku nevyrába.

"Našiel sa horko-ťažko jeden producent, ktorý by sa na to podujal, no vyrátal takú cenu, ktorá prekračuje naše možnosti," uviedol Hlavatý. Preto došlo k rozhodnutiu nevymieňať všetku krytinu, ale opraviť iba poškodené časti, vyšpárovať, a potom celú strechu rotundy natrieť špeciálnym náterom. Postup odobrili aj pamiatkari. "Nevieme ako stará je aktuálna krytina, úplne pôvodná nemusela byť možno tohto vzhľadu, mohla byť napríklad šindľová," povedal Hlavatý s tým, že na najstarších, asi 120-ročných fotografických záberoch rotundy je už krytina podobná súčasnej.

Rotunda sv. Juraja bola postavená ako hradný kostolík na prelome 12. a 13. storočia, najskôr ako nižšia s rovnou strechou. Kupolu má od polovice 17. storočia. V roku 1970, po vyhlásení za národnú kultúrnu pamiatku, bol uskutočnený archeologický, reštaurátorský a umeleckohistorický výskum. Je najstaršou a jednou z najnavštevovanejších pamiatok v Skalici, teraz sa v nej nachádza archeologická expozícia Záhorského múzea. V roku 2002 Slovenská pošta vydala známku s námetom tejto vzácnej stavby.