Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

V Skalici sa konala konferencia História, historiografia a etika

Na snímke predseda Slovenskej historickej spoločnosti Dušan Kováč počas prednášky na konferencii História, histografia a etika v Skalici vo štvrtok 12. mája 2016. FOTO TASR - Lukáš Grinaj Foto: TASR Lukáš Grinaj

Podujatie je súčasťou trojdňového 15. zjazdu Slovenskej historickej spoločnosti pri Slovenskej akadémii vied.



Skalica 12. mája (TASR) – V skalickom dome kultúry sa dnes koná vedecká konferencia História, historiografia a etika. Je súčasťou trojdňového 15. zjazdu Slovenskej historickej spoločnosti (SHS) pri Slovenskej akadémii vied (SAV).

V programe podujatia sú vystúpenia slovenských i zahraničných historikov k danej téme, na úvod je zaradený príspevok predsedu SHS Dušana Kováča Etika vo vede a historiografii. Ďalšími sú okruhy ako Publicistika, medializácia histórie a etika, Problém plagiátorstva v kontexte súčasného zákona o autorskom práve, Otázniky nad vysokoškolským štúdiom dejín či Výhry a prehry v oblasti historických vied. Program zahŕňa spolu 16 vystúpení, očakáva sa k nim rozsiahla diskusia.

Konferenciu pripravila SHS spolu s Historickým ústavom SAV, Štátnym archívom v Trnave - pracoviskom Skalica, Slovenským národným archívom a Záhorským múzeom v Skalici. Účastníci podujatia majú v priestoroch domu kultúry možnosť pozrieť si výstavu materiálov a publikácií historických pracovísk a vydavateľstiev a v ponuke je aj podvečerná prehliadka pamätihodností Skalice.

Zjazd bude pokračovať 13. mája záverečným dňom diskusiou o činnosti, perspektívach a projektoch SHS a voľbou zástupcov do orgánov spoločnosti. V otváracom dni zjazdu v stredu 11. mája prijali účastníci vyhlásenie SHS s názvom Humanitné a spoločenské vedy v súčasnom svete.

SHS združuje profesionálnych historikov, učiteľov dejepisu, archivárov a múzejníkov v Slovenskej republike, je jednou z vedeckých spoločností pri SAV. Jej cieľom je podporovať vedecký výskum v oblasti histórie a príbuzných vedných disciplín, šíriť poznatky o dejinách v spoločnosti. Kladie si za úlohu prispievať k formovaniu historického vedomia občanov Slovenskej republiky, ktoré je založené na vedeckom poznávaní národných a svetových dejín.