Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Skanzeny v réžii PSK nabehli na letný režim

Ilustračné foto. Zrekonštruovaný drevený gr.kat. kostolík Ochrany Presvätej Bohorodičky z Mikulášovej, okr. Bardejov, postavený v r. 1730. Foto: TASR/Milan Kapusta

Po zime novú sezónu otvoril dnes skanzen v Humennom, ktorý patrí pod Vihorlatské múzeum.

Humenné/Bardejov/Stará Ľubovňa 1. mája (TASR) – Prešovský samosprávy kraj (PSK) má vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti tri múzeá, ktoré prevádzkujú skanzeny. Po zime novú sezónu otvoril dnes skanzen v Humennom, ktorý patrí pod Vihorlatské múzeum. Expozície v prírode v Starej Ľubovni a Bardejove začali s prevádzkou už skôr, od mája predlžujú otváracie hodiny pre verejnosť.

Riaditeľ Vihorlatského múzea v Humennom Vasiľ Fedič pre TASR uviedol, že v ich skanzene pre návštevníkov počas letnej sezóny pripravili vystúpenia folklórnych súborov a ukážky prác remeselníkov. Viac ako desať rokov organizujú podujatie s názvom Insita, na ktoré pozývajú insitných výtvarníkov aj rezbárov z Ukrajiny, Poľska, Českej republiky a domácich umelcov. V skanzene každú sezónu predstavia aj jednu z obcí, z ktorej majú vo svojom areáli nejakú stavbu.

"V tomto roku sme uvažovali o tom, že odprezentujeme dve obce, Kalnú Roztoku a Klenovú. Ale keďže Kalná Roztoka sa de facto skladá z dvoch obcí, tak by sme naraz vlastne prezentovali až tri obce. Tak ešte si to vyšpecifikujeme, ale s najväčšou pravdepodobnosťou v Humennom to bude obec Klenová," spresnil riaditeľ.

Fedič uviedol, že humenskú expozíciu v prírode by chceli rozšíriť o tematiku školstva a umiestniť do skanzenu budovu niektorej starej školy. V budúcnosti by sa tu mala presťahovať aj krčma, ktorá nemohla chýbať v žiadnej poriadnej dedine.

V Starej Ľubovni si návštevníci môžu pozrieť podujatie venované včelárom, pripravovanú výstavu dobových truhlíc. Skanzen v Bardejovských kúpeľoch patrí pod Šarišské múzeum a konajú sa v ňom aj liturgie, folklórne slávnosti i prezentácia remesiel.

Podľa Fediča, ktorý je aj vedúcim odboru kultúry na Úrade PSK, prevádzkovanie skanzenov je špecifická a náročná záležitosť. "V týchto troch skanzenoch máme 76 stavieb ľudovej architektúry a starostlivosť o ne je náročná. Okrem toho, že skanzeny predstavujú ľudovú architektúru, tak sa venujeme aj živej kultúre, čo sa veľmi dobre odzrkadľuje v návštevnosti. Každý z týchto objektov má svoje špecifické podujatia, ktoré rezonujú medzi návštevníkmi," povedal Fedič.