Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

V sklade bazára našli colníci nelegálny tabak za viac ako 4600 eur

Na snímke zadržaný tabak v bazáre v Handlovej. Foto: TASR/CÚ Trenčín

Colníci kontrolovali handlovský bazár, kde vykonali kontrolný nákup so zameraním na dodržiavanie ustanovení zákona o elektronickej registračnej pokladnici.

Handlová 18. februára (TASR)- Viac ako 65 kilogramov tabaku v igelitových vreciach a vreckách, ktorý nebol označený kontrolnými známkami, našli pri bežnej kontrole v Handlovej púchovskí colníci. Škoda na spotrebnej dani z tabakových výrobkov, ktorá by vznikla štátu uvedením tohto tovaru na trh, bola predbežne vyčíslená na 4643,38 eura. TASR o tom dnes informovala hovorkyňa Colného úradu (CÚ) v Trenčíne Renáta Peťovská.

Colníci kontrolovali handlovský bazár, kde vykonali kontrolný nákup so zameraním na dodržiavanie ustanovení zákona o elektronickej registračnej pokladnici. Výsledkom kontroly bolo uloženie pokuty vo výške 100 eur pre nedostatočné pomenovanie tovaru na vydanom doklade. "Následne preverili aj predajné a skladové priestory. Tu našli uvedený tabak v igelitových vreciach a vreckách s celkovou hmotnosťou 65,5 kilogramu. Podnikateľ nevedel preukázať pôvod a spôsob nadobudnutia tohto tabaku. Nájdený tabak colníci zaistili a odobrali z neho vzorky na vykonanie expertízy," uviedla Peťovská.

Ako ďalej ozrejmila, uvedené množstvo a predpokladaná výška škody zakladá podozrenie zo spáchania trestného činu podľa Trestného zákona, preto bol prípad postúpený na ďalšie konanie miestne príslušnému vyšetrovateľovi Kriminálneho úradu finančnej správy.

Colný úrad v Trenčíne v tejto súvislosti zároveň opätovne poukazuje na zmeny predpisov z uplynulého obdobia, ktoré sa viažu práve na tabak. "Už takmer rok platí pre osoby podnikajúce v oblasti tabakových výrobkov, teda tých, ktorí predávajú, ponúkajú na predaj alebo skladujú spotrebiteľské balenie tabaku, zákaz uvádzať ho na trh bez kontrolnej známky," pripomenula Peťovská.