Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Sklad v Medickej záhrade sa možno zmení na bufet s požičovňou náradia

Tatiana Rosová Foto: TASR/František Iván

Projekt priniesla nezisková organizácia. Návrh prenájmu schátralého objektu o jeden hlas neprešiel. Mesto na rekonštrukciu peniaze nemá.

Bratislava 23. októbra (TASR) – Starý sklad záhradného náradia v bratislavskej Medickej záhrade mohli zmodernizovať a stal by sa z neho bufet s terasou i požičovnou športového náradia. Takýto návrh priniesla nezisková organizácia NEO, ktorá doň chcela investovať 60.000 eur, ak by jej ho mestská časť prenajala. Na staromestskom zastupiteľstve však dnes u poslancov návrh tesne neprešiel, chýbal jeden hlas.

Je to ruina a hanba mestskej časti, tvrdila poslancom starostka Tatiana Rosová (SDKÚ-DS). "Žila tam osoba, o ktorej nik nevedel, chodili sa tam kedysi schovávať SBS-kári, ktorí mali strážiť záhradu," opisovala situáciu. V sklade je dnes nefunkčný plynový kotol a jeho potenciál nie je využitý. Na rekonštrukciu mestská časť nemá, urobiť tak mala organizácia, pričom nesmela priestor rozširovať. Pod touto podmienkou zámer odobrili podľa Rosovej aj pamiatkari. Mestská časť jej mala schváliť nájom stavby na desať rokov za 1500 eur štvrťročne. Sumu, ktorú by do obnovy objektu investovala, by jej z nájomného odpočítala, avšak len do výšky 60.000 eur.

Proti takémuto financovaniu vystupoval napríklad poslanec Štefan Holčík (NF), tvrdil, že je to pre samosprávu finančne nevýhodné. "Aký bude výsledok tohto krásneho hospodárenia? Je to na desať rokov, teda na niekoho, kto sem príde po nás. Nerád by som bol na jeho mieste," poznamenal. Kultúrne zariadenie si podľa neho na seba zarobiť nemôže. Starostka oponovala. "Urobiť z niečoho, na čo vynakladáme celé roky veľké sumy, napríklad na celozimné vykurovanie, niečo iné, čo by slúžilo verejnosti tak, aby sa náš majetok zhodnotil bez nášho prispenia, považujem za jednoznačne výhodné," reagovala na poslanca. Peter Osuský (OKS) projekt prirovnal k Piszorymu palácu. "Opäť k nám prichádza energia, peniaze, prečo by sme do toho nešli? Bolo by dobré nehľadať za všetkým zlý úmysel," vyzýval poslancov. Napriek mnohým schváleným pozmeňujúcim návrhom však projekt nakoniec neprešiel.

V domčeku v záhrade sa okrem bufetu a požičovne počítalo aj s hernou miestnosťou pre spoločenské hry, mal tam byť tiež detský prebaľovací pult či nové sociálne zariadenia. V jednej časti by sklad ostal.

Staré Mesto sa bude usilovať tento projekt zrealizovať.