Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Škola úžitkového výtvarníctva v Košiciach vychovala známych fotografov

Na snímke Škola úžitkového výtvarníctva v Košiciach 4. apríla 2016. Foto: TASR - Milan Kapusta

Stredná Škola úžitkového výtvarníctva v Košiciach za svoju takmer polstoročnú históriu vychovala stovky absolventov. Viacerí z nich sa uchytili nielen doma, ale i v zahraničí.

Košice 4. apríla (TASR) – Stredná Škola úžitkového výtvarníctva (ŠÚV) v Košiciach za svoju takmer polstoročnú históriu vychovala stovky absolventov. Viacerí z nich sa uchytili nielen doma, ale i v zahraničí. Patria medzi nich i traja známi fotografi.

"Takí najznámejší absolventi sú z novej slovenskej vlny. Je to Rudo Prekop, Peter Župník a Kamil Varga. V 80. rokoch študovali na Filmovej a televíznej fakulte Akadémie múzických umení v Prahe. Všetci traja sú absolventi úžitkovej fotografie v našej škole, a teda reprezentujú východoslovenskú fotografiu," konštatoval učiteľ v odbore fotografický dizajn Miloslav Šebej.



Všetci traja sa podľa jeho slov uplatnili v zahraničí. „Rudo Prekop pôsobí v Prahe, Kamil Varga tiež, cestuje aj po svete, kde organizuje rôzne workshopy a Peter Župník sa usadil v Paríži, kde žije a tvorí,“ povedal Šebej.

Študenti sa v súčasnosti o známych fotografoch učia a pedagógovia ich dávajú za vzor. "V rámci Dejín fotografie alebo nejakých ukážok ich vyslovene spomínam. Tým, že mali aj publikačnú činnosť, máme nejaké knihy, robia tiež výstavy a majú svoje webové stránky. Sú vzorom pre našich študentov," skonštatoval Šebej.



Podľa jeho slov sú to veľmi žiadaní autori a ich fotografie sa na aukciách predávajú za slušné sumy. "Pre študentov sú vzorom i po ekonomickej stránke, že aj z fotenia sa dá vyžiť," povedal Šebej, ktorý na škole pôsobí od roku 1985. Na to, aby sa človek stal dobrým fotografom, je podľa neho v prvom rade dôležitý záujem o fotografiu a talent, ktorý je pridanou hodnotou. "Je potrebné stále sa vzdelávať, cibriť si oko, myseľ a vedieť si to prepojiť do súvislostí, či už autorských, alebo technických. Fotograf, to je projekt na celý život," skonštatoval.

Vďaka rozmachu mobilných telefónov, ktoré sú vybavené fotoaparátmi, sa fotografia podľa Šebeja posunula niekde inde. "Vzniká veľké množstvo fotografií. Je dôležitá profesionalita a výber tých najlepších obrázkov alebo rozlišovanie toho, čo je dobré a menej dobré. Ideálna poloha by bola fotiť menej s rozmyslom a robiť tvrdý výber," dodal.

Študenti ŠÚV v Košiciach reštaurujú vzácne artefakty

Na snímke štvrtákov odboru konzervátorstvo a reštaurátorstvo – maliarske techniky na výučbe technológie fresiek na Škole úžitkového výtvarníctva v Košiciach 4. apríla 2016.
Foto: TASR - Milan Kapusta


Rukami študentov strednej Školy úžitkového výtvarníctva (ŠÚV) v Košiciach prechádzajú vzácne historické artefakty. Škola spolupracuje s Východoslovenským múzeom v Košiciach, ale i viacerými farnosťami. Tí sa na nich obracajú s požiadavkou o reštaurovanie.

Pedagóg Rudolf Lacko má na starosti reštaurátorskú a konzervátorskú prax. "V 3. a 4. ročníku pracujeme na skutočných historických artefaktoch, ktoré máme požičané z múzeí alebo farských úradov," priblížil.

Momentálne reštaurujú ikonu zo začiatku 20. storočia, ktorá pochádza z gréckokatolíckeho chrámu vo Svidníku. "Je to olejomaľba na plátne. Je tam sondážny prieskum, čistenie, odstraňovanie starých stmavnutých lakov. Ak sú nejaké premaľby, tak odstraňovanie premalieb, spevňovanie, keď niečo opadáva. Máme to nažehlené na novom plátne, je tam nový podrám. Momentálne je to v takej fáze, že chýbajúce časti sú už vytmelené a bude sa retušovať, čiže farebne sceľovať ten originál," povedal Lacko.



Pod dozorom pedagógov študenti v minulosti reštaurovali viaceré zaujímavé diela. "Reštaurovali sme napríklad obrazy, ktoré boli z košického divadla ešte predtým než vyhorelo. Boli to také ovály, ktoré sme opravovali v spolupráci s Východoslovenským múzeom v Košiciach. Pracovali sme napríklad aj na zaujímavom ráme zo zrkadla, ktorý bol tiež unikátny," povedal Lacko.

Riaditeľka školy Petra Gáborová sa o uplatnenie absolventov neobáva. „Každý odbor je niečím špecifický. Reštaurátorstvo má svoje zvláštnosti. Tento odbor je úzko naviazaný na spoluprácu s praxou, čomu sme veľmi radi. Žiaci pracujú na reálnych artefaktoch. Spolupráca sa stále rozvíja a potreba je aj do budúcna. Nebojíme sa preto o uplatnenie týchto absolventov. Sami vidia, ako to reálne funguje. To dielo reštaurujú od začiatku, prejdú si jednotlivými technologickými procesmi a vidia výsledok svojej práce,“ uviedla Gáborová.

Rokmi si vybudovali spoluprácu s rôznymi inštitúciami. Podľa Gáborovej majú stálych klientov a už ich ani nehľadajú. Oslovujú ich sami. Keď zreštaurujú nejaké dielo, stretávajú sa s pozitívnou spätnou väzbou. "Je to vždy pod dohľadom našich pedagógov, ktorí sú odborníci na to, lebo žiaci nemôžu samostatne reštaurovať takéto diela. Pre žiakov je to príležitosť, že sa dostanú na pôde školy k takejto práci. Spätná väzba od vlastníkov artefaktov je určite pozitívna. Nevidia rozdiel medzi profesionálnym výstupom a tým, ktorý vieme ako škola poskytnúť."

Študenti ŠÚV sa podieľali i na skrášlení priestorov Nemocnice v Košiciach – Šaci. "Na poliklinike sme robili výzdobu, maľovanie stien vstupných priestorov. Mali by sme maľovať i ďalšie priestory," priblížila Gáborová.

Absolventi sa podľa riaditeľky uplatňujú nielen na Slovensku, ale i v zahraničí. Škola počas svojej 46-ročnej histórie vychovala už vyše 2000 absolventov. "Uplatňujú sa v celej Európe. Tým, že idú študovať do Bratislavy, Prahy alebo do zahraničia, pokračujú vo svojej tvorbe tam. Máme absolventov napríklad i v poľskom Krakove. Absolventi majú grafické štúdia, fotografické ateliéry, prípadne sa venujú reštaurovaniu, scénografii alebo ďalším odborom. Často sa uplatňujú aj v pedagogickej praxi. Idú ďalej študovať pedagogické smery alebo študujú teóriu umenia a dizajnu," tvrdí Gáborová.

Ako dodala, z komornej školy, v ktorej učilo 16 - 17 učiteľov, sa rokmi vypracovali na školu so 63 pedagógmi a 350 žiakmi. Ponúkajú štúdium v deviatich odboroch a pripravujú desiaty. Najväčší záujem je o štúdium v odbore dizajn so zameraním na grafický a priestorový dizajn. Tesne za ním je fotografický dizajn.

V košickej ŠÚV nedajú na klasickú fotografiu dopustiť

Na snímke prváci z odboru fotografický dizajn počas vyučovania na Škole úžitkového výtvarníctva v Košiciach 4. apríla 2016.
Foto: TASR - Milan Kapusta


Klasická fotografia má svoje čaro. Dodnes to tvrdia v strednej Škole úžitkového výtvarníctva (ŠÚV) v Košiciach, kde mladí absolventi získavajú vedomosti i prax z oblasti fotografie.

V minulosti mali v škole štyri laboratória, v ktorých ručne spracovávali fotografie. Postupne sa do popredia dostala digitálna fotografia, preto dnes ostalo už iba jedno. Študentov však stále učia pôvodnú techniku spracovania fotografie. „Je to klasický mokrý proces, negatív, pozitív. Prebieha tu vyvolanie filmu a fotografií, ktoré sú zväčšované na zväčšovacích prístrojoch. Čiernobiely proces sa učia študenti prvého a druhého ročníka," vysvetľuje učiteľ v odbore fotografický dizajn Miloslav Šebej.

V obchodoch je podľa jeho slov možné ešte i dnes kúpiť pomôcky, chémiu a materiály na klasické spracovanie fotografií. „Je to skôr pre takých fajnšmekrov. Nie je to bežné, ale študenti môžu 'prikuknúť' alebo sa skôr prinavrátiť k tej klasike."

Čiernobiela fotografia má podľa Šebeja svoje čaro. Napriek tomu, že dnes sa fotí hlavne digitálne, študenti sa môžu naučiť veľa vecí zo spracovania čiernobielej fotografie a využiť to v digitálnej sfére. „Ako napríklad práca so svetlom. Vidia tam poltóny, prevod do čiernobielej škály. Hlavne tá čiernobiela poetika v poltónoch je nenahraditeľná,“ tvrdí Šebej.

Škola sa na nedostatok žiakov nesťažuje, práve naopak. „Záujem o štúdium je veľký, ročne prijímame asi 90 žiakov. Hlási sa nám približne 200 uchádzačov. V jednotlivých odboroch prijímame deväť žiakov, čo je maximum pre jednu skupinu. Je pravdou, že máme väčšinu dievčat. Asi tri štvrtiny sú dievčatá, ale, samozrejme, štúdium je vhodné aj pre chlapcov,“ povedala riaditeľka ŠÚV Petra Gáborová.

Popri štvorročnom štúdiu, ktoré je ukončené maturitnou skúškou, a dvojročnom pomaturitnom štúdiu škola ponúka aj kurzy pre verejnosť. "Sú to kurzy zamerané na výtvarné aktivity, ako sú kresba a maľba. Ďalej je to fotografia. Máme kurz keramiky, takisto ponúkame počítačové kurzy,“ dodala Gáborová.