Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Škola v L. Hrádku pripravuje učebnicu angličtiny pre elektrotechnikov

Ilustračné foto Foto: TASR - Martin Turanovič

Projekt by mal žiakom pomôcť rozvíjať ich jazykové zručnosti, obohatiť ich slovnú zásobu a umožniť im ľahšie sa uplatniť na trhu práce.

Liptovský Hrádok 11. marca (TASR) - Žiaci Strednej odbornej školy elektrotechnickej (SOŠE) v Liptovskom Hrádku sa od začiatku školského roka učia na hodinách angličtiny zo špeciálnych učebníc. Škola sa zapojila do medzinárodného projektu Flash electro. Pod záštitou fínskej odbornej školy v Kouvole spolupracujú s ďalšími štyrmi školami na vývoji učebnice odbornej angličtiny určenej pre elektrotechnikov. Na Slovensku podobná učebnica zatiaľ neexistuje.

Učitelia môžu počas testovania navrhnúť zmeny a zlepšenia. "Vo Fínsku si učiteľ môže vybrať z desiatich, jedenástich kníh odbornej angličtiny pre daný odbor, či už elektrotechnika alebo stavbárčina. Na Slovensku žiadna neexistuje a projekt pracuje práve na takomto materiálnom výstupe. Po dokončení testovania získa naša škola učebnicu zadarmo pre všetkých žiakov v ročníku, ostatné školy budú mať možnosť si ju zakúpiť," povedal pre TASR riaditeľ SOŠE Milan Daniš.

"Keď sme doteraz mali výučbu konverzácie v anglickom jazyku museli sme si materiály na výučbu zháňať sami. Tápali sme, čo tam dáme, aby to žiakov zaujalo a aby to bolo do praxe," doplnila Zuzana Žišková, učiteľka angličtiny na SOŠE v Liptovskom Hrádku. Hlavným impulzom zapojenia sa do projektu bola spätná väzba od firiem v regióne. "Často nám avizovali, že naši absolventi majú problém hlavne s odbornou angličtinou," dodal riaditeľ Milan Daniš.

Projekt by mal žiakom pomôcť rozvíjať ich jazykové zručnosti, obohatiť ich slovnú zásobu a umožniť im ľahšie sa uplatniť na trhu práce. "Učebnice, z ktorých sme sa učili doteraz, obsahovali samú gramatiku. Nová učebnica je podľa mňa viac využiteľná v praxi, sú tam slová a frázy, ktoré sa bežne používajú v Anglicku či simulácia rôznych situácii komunikácie so zákazníkom," opísal pozitíva študent SOŠE Michal Staroň.