Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Školské kuchyne v Tornali chce samospráva zveriť súkromníkovi

Ilustračné foto Foto: TASR

Kvôli zlému technickému stavu kuchýň v Tornali sa samospráva snaží nájsť podnikateľský subjekt. Ten by mal aspoň jednu kuchyňu na vlastné náklady opraviť a do druhej školy stravu dodávať.

Tornaľa 18. Septembra (TASR) - Kritickú situáciu školských jedálni chce samospráva Tornale vyriešiť výberovým konaním na dodávateľa stravy, ktorý opraví aspoň jednu kuchyňu. Ako pre TASR povedal prednosta Mestského úradu Lajos Balajti, návrh už odobrili aj poslanci mestského zastupiteľstva.

Mesto Tornaľa je zriaďovateľom dvoch základných škôl, kde sa stravuje približne 1500 ľudí. Obe kuchyne sú v zlom technickom stave. Samospráva nemá peniaze na ich opravu. "Obávame sa, že hygienici by nám prevádzky mohli zastaviť, čo by pre nás znamenalo veľké problémy. Navrhli sme preto riešenie, ktorým by sme to mohli vyriešiť. Stravovanie by mohol prevziať podnikateľský subjekt, ktorý by aspoň jednu kuchyňu na vlastné náklady opravil a do druhej školy by stravu dodával. Vzhľadom na finančnú situáciu mesta tento návrh odobrili aj poslanci mestského zastupiteľstva," povedal Balajti.

Magistrát v súčasnosti pripravuje podmienky výberového konania. Snažia sa v nich zohľadniť aj situáciu, v ktorej sa môžu kuchárky ocitnúť bez práce. V meste sa navyše hovorí aj úmysle, ktorým chce vedenie mesta ponúknuť podnikanie svojim blízkym

"Počul som tieto informácie aj ja a môžem zodpovedne povedať, že sú to skutočne len klebety. Hovorilo sa o tom ešte skôr, ako o návrhu hlasovali poslanci a vtedy sme ani my ešte netušili, či takéto riešenie budeme realizovať. V podmienkach výberového konania urobíme všetko pre to, aby nový prevádzkovateľ zamestnal súčasných ľudí. Jedlo bude musieť byť kvalitné a nemôže byť drahšie ako doteraz. Ak by bolo stravovanie drahšie, nepodpísali by sme zmluvu," dodal prednosta Mestského úradu v Tornali.