Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Slanický ostrov umenia na Orave cez víkend ukončí sezónu

Na archívnej snímke je loď, ktorá premáva na Slanický ostrov. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Návštevníci sa od 13. mája mohli opäť dostať k tejto unikátnej expozícii sakrálneho umenia v pôvodnom kostole a na kalvárii plnej zelene jedine výletnou loďou

Námestovo 13. septembra (TASR) - Na Slanický ostrov umenia ležiaci uprostred Oravskej priehrady sa počas nadchádzajúceho víkendu priplavia poslední tohtoroční návštevníci. V poradí 44. letná sezóna totiž končí v nedeľu 17. septembra.

Ako TASR informovala riaditeľka Oravskej galérie so sídlom v Dolnom Kubíne Eva Ľuptáková, stále expozície prezentujú jedinečnou formou vzácne kultúrne dedičstvo oravského regiónu. "Návršie s barokovým kostolom a kalváriou čnejúce z hladiny Oravskej priehrady je jedinou zachovanou pôvodnou časťou zatopeného územia. Toto čarovné miesto dýchajúce históriou si právom získalo výstižné prívlastky ostrov pokoja, meditácie či slovenský Stonehenge," skonštatovala Ľuptáková.

Návštevníci sa od 13. mája mohli opäť dostať k tejto unikátnej expozícii sakrálneho umenia v pôvodnom kostole a na kalvárii plnej zelene jedine výletnou loďou. "Slanický ostrov umenia vo vodách Oravskej priehrady láka každoročne desaťtisíce návštevníkov. Vlani sa naň priplavilo takmer 50.000 turistov z rôznych kútov sveta," dodala riaditeľka Oravskej galérie.

Slanický ostrov umenia sa nachádza v prírodnej scenérii s barokovo-klasicistickým kostolom, komplexom kalvárie a parkovou úpravou. Expozícia tradičného ľudového umenia v interiéri kostola, lapidárium oravskej kamenárskej tvorby v exteriéri ostrova aj expozícia zatopených obcí v bývalej hrobke sú každé leto oživené koncertmi Oravského hudobného leta.