Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Regióny

Na Slavíne nesmiete bicyklovať ani ležať v tráve, vystríha M. Hrádek

Foto: TASR/Štefan Puškáš

Monumentálny vojnový pamätník pripomína oslobodenie mesta Červenou armádou v apríli 1945. Je vojenským cintorínom, kde je pochovaných vyše 6800 sovietskych vojakov.

Bratislava 24. mája (TASR) – Jeden zo symbolov Bratislavy, vojnový pamätník Slavín, z ktorého je vyhliadka na hlavné mesto, nie je iba turistická atrakcia.

Upozorňuje na to Mestské pohrebníctvo Marianum, ktoré vystríha, že v areáli je zakázané viesť sa na bicykli či kráčať po trávnatých plochách, ktoré sú spoločnými hrobmi. Tento týždeň na mieste osadilo informačné tabule, podľa riaditeľa pohrebníctva Miloslava Hrádeka sa totiž nevhodné správanie návštevníkov často opakuje. Ľudia pritom zaň môžu dostať pokutu.

Monumentálny vojnový pamätník pripomína oslobodenie mesta Červenou armádou v apríli 1945. Je vojenským cintorínom, kde je pochovaných vyše 6800 sovietskych vojakov, ktorí zomreli počas bojov o mesto a okolitý región v posledných týždňoch druhej svetovej vojny. "Je to teda predovšetkým pietne miesto, kde sa treba správať rovnako ako na ktoromkoľvek inom cintoríne," pripomína Hrádek.

Návštevníci podľa neho pietne miesto nerešpektujú. "Trávnaté plochy ich v lete priam zvádzajú, aby si tam ľahli. Niektorí si prinesú deku, opaľujú sa tam, urobia si piknik," opisuje. Upozorňuje tiež, že v areáli je zakázané robiť aj akékoľvek športy. "Je nevhodné, aby sa tam niekto bicykloval, absolútne neprípustné, aby tam hrali futbal," tvrdí.

Juraj Rumanovský z bratislavskej mestskej polície vysvetľuje, že za priestupky môžu dostať návštevníci blokovú pokutu až do výšky 30 eur. Hliadka tam ale často nechodí. "Nie je to práve najsledovanejšie územie, keďže je to pokojné miesto a priestupkov je málo," dodáva.

Na trávnatých plochách boli dosiaľ tabule s nápismi, ktoré na spoločné hroby upozorňovali. Mestské pohrebníctvo teraz pridalo ďalšie s piktogramami. "Tie sú všeobecne známe v akomkoľvek jazyku," približuje Hrádek. Zakazujú jazdu na bicykli, korčuľovanie, kráčania po tráve, opaľovanie sa i venčenie psa. Veľvyslanectvo Ruskej federácie v Bratislave podľa Hrádeka zvažuje, že by plochy aj ohradilo asi polmetrovým živým plotom.

Problém vidí Hrádek aj na Námestí SNP, kde je umiestnený ďalší pamätník. Aj zeleň pri ňom chcú ochrániť, vraví, že informačné tabule umiestnia aj tam a trávnatú plochu oplotia. Riaditeľ Krajského pamiatkového úradu v Bratislave Peter Jurkovič pripomína, že tmavozelené pletivo sa musí ukryť do vnútra živého plotu a stĺpiky by nemali byť spojené so zemou napevno. "Ak to bude vizuálne viditeľné, ľudia by to veľmi neprijali, aj keď praktický dosah je zrejmý. Rovnako, pletivo nesmie byť vyššie ako 60 až 80 centimetrov," doplnil.