Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Celonárodná slávnosť k 200. výročiu narodenia Ľ. Štúra bude na Devíne

Ilustračné foto. Pohľad na rieku Dunaj pod Devínskym bralom pri sútoku s riekou Moravou, vpravo Dievčia veža Devínskeho hradu. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Zároveň to bude aj spomienka na pamätnú vychádzku štúrovcov na hrad Devín dňa 24. apríla 1836.

Bratislava 20. apríla (TASR) - Celonárodná slávnosť na Devíne sa uskutoční v najbližšiu sobotu - 25. apríla 2015 pri príležitosti 200. výročia narodenia Ľudovíta Štúra, evanjelika a významného národného dejateľa. Zároveň to bude aj spomienka na pamätnú vychádzku štúrovcov na hrad Devín dňa 24. apríla 1836.

Súčasťou celonárodného stretnutia budú aj slávnostné evanjelické služby Božie na hrade Devín. Kázať bude biskup Západného dištriktu ECAV na Slovensku Milan Krivda. Zaspieva spevokol Laudate z Bratislavy - Petržalky, informovala tajomníčka pre mediálnu komunikáciu Generálneho biskupského úradu (GBÚ) ECAV v Bratislave Edita Škodová.

Evanjelická cirkev augsburského vyznania (ECAV) na Slovensku je spoluorganizátorom podujatia. Hlavným organizátorom slávnosti je Matica slovenská, ďalšími spoluorganizátormi sú Bratislavský samosprávny kraj, Mestské múzeum v Bratislave, Mestská časť Bratislava-Devín a ďalší. Slávnosť sa uskutoční pod záštitou ministra kultúry SR Mareka Maďariča.

Účastníci podujatia sa stretnú už o 9.30 h na námestí pred katolíckym Kostolom sv. Kríža v Devíne. Postupne položia vence k pamätníku sv. Cyrila a Metoda, k pamätnej tabuli Antona Bernoláka, soche Rastislava a na záver k pamätníku obetiam železnej opony. Potom vystúpia na hrad Devín.

Po službách Božích na hrade (o 10.30 h) okrem cirkevného spevokolu Laudate z Bratislavy-Petržalky vystúpi aj folklórna skupina Bystričan zo Záhorskej Bystrice. Po kultúrnom programe bude nasledovať položenie vencov k pamätnej tabuli Ľudovíta Štúra.

Na 13.00 h je pripravená hudobno-dramatická kompozícia. Príbehy zo života štúrovcov bude rozprávať Juraj Sarvaš, ktorý zarecituje aj ukážky z ich tvorby. Piesne slovenských skladateľov uvedie mužský spevácky oktet - Danubius Octet Singers s dirigentom Danielom Simandlom. Vstup na hrad Devín je voľný, uviedla Škodová.