Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Bombardér B-52 vlani na letecké dni nepriletel, tento rok by ale mal

Na snímke pilot sleduje letové ukážky zo strechy lietadla počas Medzinárodných leteckých dní SIAF 2015 na leteckej základni Sliač 29. augusta 2015. Foto: TASR/Branislav Račko

Všetci obdivovatelia tohto giganta veria, že tento rok sa všetko podarí a strategický bombardér B-52 na MLD 2016 na Sliač naozaj aj priletí.

Sliač 25. júla (TASR) - Jedným z lákadiel tohtoročných Medzinárodných leteckých dní (MLD) SIAF na leteckej základni v Sliači, ktoré budú v dňoch 27. a 28. augusta, bude strategický bombardér B-52. Lietadlo sa malo zúčastniť tohto podujatia vlani, technická porucha tesne pred odletom z USA ale zapríčinila zrušenie účasti na SIAF 2015.

„Počas konania tohtoročnej bezpečnostnej konferencie Globsec 2016 v Bratislave prebehlo stretnutie s veliteľom 307th Operations Support Squadron, podplukovníkom Chrisopherom B. Andersonom, šéfom Dní NATO v Ostrave Zbyňkom Pavlačíkom a zástupcami vzdušných síl OS SR, kde sa dohodla účasť na tohtoročných Medzinárodných leteckých dňoch SIAF 2016,“ uviedol riaditeľ MLD SIAF Hubert Štoksa. Všetci obdivovatelia tohto giganta veria, že tento rok sa všetko podarí a strategický bombardér B-52 na MLD 2016 priletí.

Bombardér B-52 už ale raz na MLD bol. Pred štyrmi rokmi patril medzi najväčšie lákadlá. Lietadlo vtedy letelo viac ako 13 hodín z americkej základne Barksdale v Louisiane, aby vo svojej historickej premiére pristálo na Leteckej základni Sliač a ponúklo návštevníkom na statickej ukážke nevídaný pohľad.