Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V lodenici na Mlynčoku zveľadili táborisko a postavili nové toalety

Ilustračná snímka Foto: TASR/Jozef Ďurník

Lodenica sa nachádza na ľavom brehu rieky Hron, na riečnom kilometri 192,3 a na jednom z celoročne splavných úsekov.


Slovenská Ľupča 29. mája (TASR) – Lodenica na Mlynčoku v Slovenskej Ľupči sa už plní vodákmi. Svoju 11. sezónu odštartovala 1. mája a ako dnes pre TASR uviedla spolumajiteľka lodenice Zuzana Šikulová, „tento víkend je prvý taký lepší“.

Lodenica sa nachádza na ľavom brehu rieky Hron, na riečnom kilometri 192,3 a na jednom z celoročne splavných úsekov. Od roku 2006 ju prevádzkuje partia nadšencov vodáckeho športu. Najväčší nápor tam každoročne začína v júni a trvá až do konca augusta.

„Najviac ľudí tu máme počas leta, závisí vždy od počasia. Okrem Slovákov k nám najviac chodia partie vodákov z Čiech, mnohé sa k nám vracajú každý rok,“ konštatovala Šikulová.

V tomto roku na vodáckych nadšencov čaká zveľadené táborisko, pribudli aj grily a nové toalety.

„Kto k nám chodí, vie, že je lepšie objednať si lode dopredu, pretože víkendy máme takmer vždy obsadené. Kapacita je okolo sto ľudí. Ak prídu začiatočníci, dostanú inštruktáž a skúšajú menej náročné trasy, napríklad z Nemeckej k nám, čo je asi 12 kilometrov po vode. Skúsenejší vodáci, keď je veľa vody, idú až z Horehronia. Najväčší záujem vodákov je však o trasu z Nemeckej po Vlkanovú alebo Sliač,“ priblížila Šikulová.

Lodenica poskytuje plný servis pre záujemcov o splav Hrona. Okrem lodí im požičia pádla, vesty, vodotesné sudy a pumpy. Kto zostane na brehu stanovať, môže si uvariť guláš, občerstviť sa v bufete, zahrať plážový volejbal či stolný tenis. V lodenici organizujú aj koncerty miestnych skupín.