Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 4. jún 2024Meniny má Lenka
< sekcia Regióny

Slovenská národná knižnica evidovala vlani 8180 aktívnych používateľov

Na snímke budova Slovenskej národnej knižnice. Foto: TASR

O služby Literárneho archívu SNK prejavilo záujem 689 bádateľov, ktorým sprístupnili na štúdium 86.337 archívnych dokumentov.

Martin 16. mája (TASR) - Slovenská národná knižnica (SNK) v Martine evidovala ku koncu roku 2022 celkovo 8180 aktívnych používateľov a 90.340 výpožičiek. O služby Literárneho archívu SNK prejavilo záujem 689 bádateľov, ktorým sprístupnili na štúdium 86.337 archívnych dokumentov. TASR o tom informovala hovorkyňa SNK Katarína Štefanides Mažáriová.

Doplnila, že neustály import zdigitalizovaných objektov do Digitálnej knižnice SNK a jej propagácia na sociálnych sieťach sa odrazili na náraste zobrazených dokumentov (88.108). "V roku 2022 sme uzavreli rozšírenú hromadnú licenčnú zmluvu s autorskou spoločnosťou LITA. To nám umožnilo začať v roku 2023 prostredníctvom Digitálnej knižnice bezplatne sprístupňovať verejnosti aj digitálne rozmnoženiny obchodne nedostupných diel, ku ktorým sa môžu používatelia dostať z ktorejkoľvek krajiny Európskeho hospodárskeho priestoru," uviedla generálna riaditeľka SNK Katarína Krištofová s tým, že v roku 2022 komplexne zdigitalizovali 59.376 objektov.

Zrušenie epidemiologických opatrení umožnilo podľa hovorkyne SNK pripraviť pre verejnosť 17 kultúrno-výchovných akcií, tri odborné vedecké konferencie a tri výstavy v Literárnom múzeu SNK. Najväčším lákadlom pre verejnosť bolo popularizačno-vedecké popoludnie Na pol ceste na Mars, na ktorom sa zúčastnili vedecké kapacity Michaela Musilová a Štefan Klein, dodala.

"Aj SNK sa pridala k inštitúciám, ktoré sa snažili odídencom z Ukrajiny pomôcť v ich ťažkých chvíľach, a svoje priestory poskytla viac než 20 dospelým a deťom, aby v nich mohli nájsť dočasné ubytovanie," uviedla Krištofová.

SNK vlani obnovila technologickú infraštruktúru kľúčového knižnično-informačného systému KIS3G, ktorý slúži aj ďalším knižniciam v SR. "Po dlhšom úsilí sa nám v roku 2022 podarilo právne vysporiadať vlastnícke vzťahy k niektorým pozemkom na severnej strane sídelnej budovy SNK, čo nám umožnilo organizačne v tomto roku začať riešiť spôsob a oprávnenosť parkovania v tejto lokalite. Vynovili sme vstupné priestory Friesenhofovského kaštieľa v Brodzanoch, v ktorom sídli naše Slovanské múzeum A. S. Puškina a jeho strecha dostala nový ochranný náter," uzavrela Štefanides Mažáriová.