Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Slovenské a poľské poloniny sa stali obľúbeným miestom skialpinistov

Foto: TASR/Tomáš Doboš

Tohtoročná zima na slovensko-poľskom pohraničí pre lyžiarsku turistiku mimoriadne priaznivá.

Humenné/Wolosate 24. marca (TASR) - Bieszczadsky Park Narodowy, ktorý sa nachádza na juhovýchode Poľska, je aj v prvých jarných dňoch navštevovaný početnými zástupmi skialpinistov. Ich kroky smerujú najčastejšie na dominantu miestnych hôr, vrchol Tarnica.

Tarnica s nadmorskou výškou 1346 metrov je najvyšším vrcholom poľských Bieszczad. Vzhľadom na jej polohu neďaleko slovensko-poľských hraníc ju pravidelne prichádzajú zdolávať aj skialpinisti zo Slovenska.

Ako informoval člen humenského outdoor týmu Róbert Žolna, Tarnica je pravidelne cieľovou stanicou turistických nadšencov aj zo Zemplína. Približne 16-kilometrový pochod z obce Wolosate na najvyšší bod Bieszczadskych hôr absolvovalo v týchto dňoch 13 skialpinistov z Humenného a okolia.


Tu bude player




"Podmienky sú stále priaznivé. Z Wolosateho sme sa vybrali do Bukowského sedla a odtiaľ hrebeňom Poloniny Bukowskej až na Halicz," priblížil Žolna s tým, že trasa pokračovala zjazdom na lyžiach smerom na Krzemien až do Goprowského sedla a odtiaľ záverečným výstupom na Tarnicu. Po dobytí cieľovej stanice nasledoval podľa Žolnu obľúbená lyžovačka dole zasneženým vrcholom priamo až k parkovisku do východiskovej obce Wolosate.

Foto: TASR/Tomáš Doboš
Častejšie ako poľské Bieszczady navštevujú humenskí outdooristi bližšie situované Vihorlatské vrchy či Bukovské vrchy v Národnom parku (NP) Poloniny.

"V slovenských poloninách sú podmienky pre skialpinizmus v tomto období hádam ešte priaznivejšie ako v tých na poľskej strane. Trasy u nás križujú prevažne lesy, kde sa udrží sneh o niečo dlhšie ako na holých pláňach," vysvetlil Žolna.

Na hrebeňoch NP Poloniny sa podľa jeho slov nachádza v súčasnosti ešte viac ako jeden meter vysoká vrstva snehu, čo potvrdili aj nedávne výstupy na Ďurkovec a Kremenec.

Podľa Žolnu je tohtoročná zima na slovensko-poľskom pohraničí pre lyžiarsku turistiku mimoriadne priaznivá.

"Napadalo naozaj veľa snehu, ktorý sa udržal dlhodobo aj vďaka mrazivému počasiu. Zima prišla o niečo neskôr, ako sa očakávalo, ale stála naozaj za to," podotkol Žolna. Aj keď sa turistickí nadšenci z Humenného pomaly chystajú na prvé tohtoročné lezenie po skalách či cyklotúry, s lyžami sa zatiaľ pre stále zasnežené hory ešte definitívne nerozlúčili.