Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Slovenské rytierske dni 2016 sa presunuli na Oravský hrad

Ilustračné foto. Foto: TASR/Martin Baumann

Na stredovekú nôtu zahrá hudobná skupina Vrbovské vŕby


Oravský Podzámok 28. augusta (TASR) - Predposledná výprava Slovenských rytierskych dní 2016 sa uskutoční dnes na Oravskom hrade, najnavštevovanejšom na Slovensku. TASR o tom informovala hovorkyňa Žilinského samosprávneho kraja Lenka Záteková.

"Pripravený je opäť pestrý program, ktorý sa bude venovať rôznym častiam tajomného stredoveku a stredovekému životu. Podhradie sa zaplní od 13.00 h rytiermi, sokoliarmi, ukážkami šermu, stredovekých tancov či lukostreľby," uviedla s tým, že pripravené sú aj tradičné ochutnávky dobových jedál, historické trhy i remeselníci, ktorí ponúknu náhľad do dielne výrobcov starých zbraní, brnenia a mečov, ukážky výroby cínových vojačikov a tiež drevených hračiek.

Na Oravskom hrade nebude chýbať ani skupina historického šermu BROŇ a svoje umenie predvedú sokoliari zo skupiny BIATEC. Na stredovekú nôtu zahrá hudobná skupina Vrbovské vŕby. "Pre malých aj veľkých rytierov sú už tradične určené akadémie, v rámci ktorých si môžu vyskúšať svoje rytierske schopnosti," doplnila. Pripravený je aj stredoveký remeselný trh so zaujímavým dreveným kolotočom. Na zberateľov pečiatok do pasov slovenského rytiera čaká kniha Templári legendy cti a slávy.

Počas piatich zastávok sa podujatie konalo v radoľskom kaštieli, na hradoch Strečno, Sklabiňa a dnes na Oravskom hrade. Poslednú má 10. septembra v Kostole všetkých svätých v Ludrovej.