Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Slovenskí pneumológovia prekonali rekord v hromadnom fúkaní balóna

Do balóna s priemerom 1,8 metra viedlo 20 trubičiek s vymeniteľnými náustkami. Do fúkania sa zapojilo 114 lekárov, ale aj ďalší návštevníci Bardejova.

Bardejov 2. júna (TASR) – Slovenský rekord v počte ľudí nafukujúcich jeden balón prekonali koncom mája slovenskí pneumológovia v rámci XX. Bardejovských dní pneumológov a ftizeológov. Podujatie, ktoré sa oficiálne zapísalo do Knihy slovenských rekordov, zorganizoval Nadačný fond Pre zdravé pľúca, ktorý okrem pomoci pacientom s respiračnými ochoreniami šíri osvetu o chronickej obštrukčnej chorobe pľúc, astme a iných respiračných ochoreniach.

"Do balóna s priemerom 1,8 metra viedlo 20 trubičiek s vymeniteľnými náustkami. Do fúkania sa zapojilo 114 lekárov, ale aj ďalší návštevníci Bardejova. Tí spoločne nafúkali viac ako 1500 litrov vzduchu, čím prekonali minuloročný slovenský rekord v hromadnom fúkaní balóna. Vyjadrujeme tým podporu a spolupatričnosť so všetkými pacientmi, ktorí trpia chronickou obštrukčnou chorobou pľúc, astmou alebo inými respiračnými ochoreniami. Aj v tomto prípade je dôležitá prevencia, včasná liečba a predovšetkým zmena životného štýlu – zbavenie sa zdraviu škodlivých návykov, najmä fajčenia," hovorí Helena Leščišinová, pneumologička a členka Rady Nadačného fondu Pre zdravé pľúca.

Chronická obštrukčná choroba pľúc (CHOCHP) je závažné respiračné ochorenie, ktoré je často spojené s chronickým kašľom a tvorbou hlienov. Pridružuje sa k nemu zvýšená únava, znížená tolerancia záťaže a dýchavica, napríklad pri chôdzi po schodoch. Už prvé symptómy, predovšetkým ranný "fajčiarsky" kašeľ, by žiadny pacient nemal podceňovať.

Informačno-vzdelávacie aktivity o CHOCHP realizuje Nadačný fond Pre zdravé pľúca, ktorý okrem iného pomáha pacientom trpiacim respiračnými ochoreniami v oblasti čiastočnej kompenzácie cestovných výdavkov a finančného príspevku na nákup vitamínov, probiotík a antacíd. Nadačný fond ponúka aj podporu v oblasti služieb, ktoré zlepšia kvalitu života pacientov či ich zlú sociálnu situáciu.