Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Regióny

Slovensko má nový rekord v tancovaní kalamajky

Akcia sa konala v rámci Dňa Európy a tak tanečníci svoju príslušnosť vyjadrili farbami Európskej únie.

Prievidza 7. mája (TASR) - Na hornej Nitre dnes padol nový slovenský ustanovujúci rekord v hromadnom tancovaní kalamajky. Na prievidzskom Námestí slobody sa v rytme tohto ľudového tanca zvŕtalo 1820 ľudí, pričom najmladší tanečník mal šesť rokov a najstaršia účastníčka 80 rokov.

Akcia sa konala v rámci Dňa Európy a tak tanečníci svoju príslušnosť vyjadrili farbami Európskej únie – časť ich odevu bola vo farbe žltej alebo modrej. Po krátkych nácvikoch tanca kalamajka po skupinách sa krátko pred 11.00 h prievidzské námestie zaplnilo. Po úvodných príhovoroch sa uskutočnil pokus o rekord.

"Na pokyn učiteľa Stanislava Malegu, moderátora a človeka, ktorý prišiel s týmto nápadom, sa prievidzské námestie roztancovalo až dvakrát. V prvom kole to bolo za sprievodu reprodukovanej hudby a v druhom kole si celé námestie spievalo kalamajku a tiež ju aj zatancovalo. Obe verzie boli úspešné a v Prievidzi vytvorili hromadný rekord v tancovaní kalamajky na jednom mieste," informoval Igor Svítok zo Slovenských rekordov.