Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Slovensko miestami potrápi silný vietor, na východe bojujú s povodňami

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V obci Michaľany vyhlásili tretí stupeň povodňovej aktivity.

Bratislava 23. februára (TASR) - Sever a stred Slovenska dnes potrápi silný vietor. Na horách nad pásmom lesa môže krátkodobo v nárazoch dosiahnuť rýchlosť 115 až 140 kilometrov za hodinu. V nižších polohách ojedinele 45 až 65 kilometrov za hodinu. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý pred vetrom vydal výstrahu prvého až druhého stupňa.

Hydrológovia SHMÚ varujú na severe a juhovýchode Slovenska pred ľadovou povodňou a povodňou z dažďa i topiaceho sa snehu. V Žilinskom a Trenčianskom kraji platí výstraha prvého stupňa. Na juhovýchodnom Slovensku v okrese Trebišov platia pred povodňami výstrahy prvého a tretieho stupňa.

Výstraha SHMÚ
Foto: Výstraha SHMÚ


V obci Michaľany vyhlásili tretí stupeň povodňovej aktivity



Topiaci sa sneh spôsobil vzostup hladiny rieky Roňava v Trebišovskom okrese. V obci Michaľany vyhlásili dnes o 7.00 h tretí stupeň povodňovej aktivity. Pre TASR to potvrdil starosta obce Daniel Ceran.

"V obci zatiaľ nedošlo k vyliatiu vody, v extraviláne sú zaplavené polia," uviedol Ceran. Situáciu rieši obec v spolupráci so správou povodia.



Výšku hladiny zodpovedajúcu tretiemu stupňu povodňovej aktivity dosiahla rieka v stanici Michaľany dnes o 5.00 h. Podľa meraní Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) stúpla hladina od polnoci do 8.00 h o 230 centimetrov.

Pre oblasť Trebišova - Roňavy vydal dnes SHMÚ tretí stupeň výstrahy pred ľadovou povodňou a povodňou z topiaceho sa snehu a dažďa.

Košický krajský hovorca Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Tomáš Berzetei ráno pre TASR uviedol, že v súvislosti s hrozbou povodní dnes hasiči zatiaľ nemuseli na území kraja zasahovať.

Oravská a hričovská priehrada bezpečne zachytili prívaly vody



Situáciu na vodných tokoch v pôsobnosti Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP), š.p., odštepného závodu Piešťany ovplyvnila intenzívna zrážková činnosť. Pôda je premrznutá, preto je jej schopnosť vsakovať vodu obmedzená a situáciu komplikuje aj fakt, že počas noci boli plusové teploty. TASR o tom informoval hovorca SVP Pavel Machava.

Opäť sa podľa neho preukázala skutočnosť, že vodné nádrže dokážu v krátkom čase akumulovať obrovské prítoky vody. "Vodná nádrž Oravská priehrada dokázala počas tejto noci zachytiť 8 miliónov metrov kubických (m3) vody. V pondelok (20.2.) do tejto nádrže pritekalo 5 m3 vody za sekundu, dnes ráno sme zaznamenali objem pritekajúcej vody na úrovni 172 m3. Do vodnej nádrže Hričov dnes ráno pritekalo 155 m3 za sekundu, kým v pondelok to bolo 5 m3 za sekundu. Vodné nádrže vodu bezpečne zachytili, v súlade s manipulačným poriadkom ju budeme postupne vypúšťať," uviedol hovorca SVP.



Doplnil, že v obci Streženice v okrese Púchov vyhlásil starosta II. stupeň povodňovej aktivity v stredu (22.2.) k 18. hodine na Keblianskom a Štepnickom potoku. "Starosta obce Oravská Jasenica vyhlásil dnes o 1. hodine III. stupeň povodňovej aktivity na vodnom toku Biela Orava. Na sútoku vodných tokov Veselovianka a Biela Orava došlo k nahromadeniu ľadových krýh a následnému vyliatiu vodného toku Biela Orava. V skorých ranných hodinách bol prietočný profil uvoľnený a situácia sa stabilizovala," dodal Machava.

"Situácia v korytách vodných tokov v oblasti Kysúc sa v stredu (22.2.) v popoludňajších hodinách stabilizovala a nebolo zaznamenané výrazné hromadenie ľadových krýh a tvorenie ľadových zátarás. Naďalej pretrváva vyhlásený II. stupeň povodňovej aktivity na vodnom toku Kysuca v obci Staškov," uzavrel hovorca SVP.