Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Dopravu komplikuje sneh i vietor, na Donovaloch husto sneží

Ilustračné foto. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Na viacerých miestach Slovenska začalo snežiť už v noci zo stredy na štvrtok.


Bratislava 1. decembra (TASR) - Slováci sa opäť musia pripraviť na silný vietor, snehové záveje a miestami na veľa snehu. V piatok (2. 12.) pred tým varujú meteorológovia.

Vietor niekde zosilnie už dnes v noci, takto intenzívny zostane až do piatka dopoludnia. Fúkať by mal najmä na severe a juhozápade Slovenska. "V nižších polohách môže v nárazoch ojedinele dosiahnuť až okolo 90 kilometrov za hodinu," uvádza Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na Facebooku. Na horách bude vietor ešte intenzívnejší, ustať by mal v piatok podvečer.

Snehové záveje by sa v piatok mali tvoriť v niektorých častiach Žilinského, Banskobystrického, Trenčianskeho, Košického a Prešovského kraja. Asi 25 až 45 centimetrov nového snehu môže niekde napadnúť v Banskobystrickom a Prešovskom kraji. Obmedziť to vie aj dopravu.
Výstraha SHMÚ.
Foto: SHMÚ

Na viacerých miestach Slovenska začalo snežiť už v noci zo stredy (30. 11.) na štvrtok (1. 12.). "S výnimkou stredných a vysokých polôh spadlo do rána najviac snehu na severe a ojedinele aj na juhozápade nášho územia," uviedli meteorológovia.

Najmenej zrážok padlo cez deň v Banskobystrickom kraji. "Oblasť bola vo výraznom zrážkovom tieni Nízkych Tatier a dokonca sa tu prechodne aj čiastočne zmenšila oblačnosti," dodáva SHMÚ.

Priechod Makov/Bumbálka pre nákladiaky uzavreli, sneh niekde znižuje viditeľnosť

Na vlhkých a mokrých cestách sa môže tvoriť poľadovica, sneh miestami obmedzuje dohľadnosť a na horských či hraničných priechodoch komplikuje situáciu. Upozornila na to dnes večer Slovenská správa ciest.

Hraničný priechod s Českom Makov/Bumbálka uzavreli pre nákladiaky. Pre vozidlá nad desať metrov uzavreli horské priechody Donovaly (husto tam sneží), Šútovce a Veľké Pole a tiež úsek cesty I/64 medzi Nitrianskym Pravnom a Fačkovským sedlom.

Sneh komplikuje situáciu v lokalite Horný Hričov. "Obmedzuje dohľadnosť do 100 metrov," píšu cestári na webe zjazdnosť.sk. Cesta II/576 - Herlianske sedlo je v zimnom období neudržiavaná.