Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Slovensko s Rakúskom možno prepojí ďalší cyklomost

Cyklomost slobody, Cyklomost Schlosshof – m. č. Bratislava - Devínska Nová Ves, novostavba Foto: Ing. arch. Milan Beláček

Slovensko možno v blízkej budúcnosti s Rakúskom prepojí ďalší cyklomost ponad rieku Morava. Vzniknúť má pri Vysokej pri Morave a rakúskom Marcheggu.

Bratislava 2. marca (TASR) – Slovensko možno v blízkej budúcnosti s Rakúskom prepojí ďalší cyklomost ponad rieku Morava. Vzniknúť má pri Vysokej pri Morave a rakúskom Marcheggu. Vďaka jeho vybudovaniu má dôjsť pomocou cyklistickej dopravy k prepojeniu dvoch železničných staníc a podpore turizmus na oboch stranách rieky. Na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave to vyhlásil predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Pavol Frešo a predseda krajinskej vlády Dolného Rakúska Erwin Pröll.

Podľa zástupcov oboch regiónov je to jednou z alternatív, ako riešiť vzniknutú situáciu po neúspešnom projekte výstavby cestného mosta medzi Záhorskou Bystricou a rakúskym Angernom. Ten sa mal stavať už túto jeseň, no obyvatelia Angernu sa v referende vyjadrili proti jeho výstavbe. BSK preto prišiel s alternatívou prepojenia oboch štátov cyklomostom pri Vysokej pri Morave a rakúskom Marcheggu. "My sme to privítali, pretože toto riešenie je šancou, ako vylepšiť a zjednodušiť dopravu aspoň pre peších a cyklistov," povedal Pröll. V najbližšom čase by sa podľa jeho slov mali stretnúť experti z oboch dotknutých regiónov, ktorí budú dolaďovať technické otázky a možnú realizáciu projektu. Ten má podľa Freša reálny základ.



"Medzi obdobím, keď sa vybuduje diaľničné premostenie ponad rieku Morava, budú môcť ľudia chodiť z jednej strany na druhú. Pomôže to aj turizmu," skonštatoval predseda BSK.

Pri Marcheggu a Vysokej pri Morave má v budúcnosti vzniknúť aj prepojenie diaľnice D4 a rakúskej rýchlostnej cesty S8. Rakúšania chcú prvú časť výstavby S8 spustiť už budúci rok. Druhú časť chcú dokončiť v rokoch 2018 až 2019 a rýchlostnú cestu vybudovať až po rieku Moravu. "Tu by mal byť vybudovaný most pre automobilovú dopravu a očakávame, že v tom čase bude hotová časť D4, na ktorú by sa to malo napojiť," vysvetlil Pröll.

Dovtedy sa chce v spolupráci s BSK zamerať na budovanie mostov pre cyklistov a peších. Jednou z alternatív je podľa neho aj zlepšenie technického stavu kompy, ktorá spája Záhorsku Ves s Angernom. Tvrdí, že kompa pre vysokú hladinu rieky Morava niekedy nepremáva aj dva mesiace. "Chceme zlepšiť preto technický stav týchto zariadení a skrátiť čas ich odstávky," povedal Pröll.

Frešo s Pröllom dnes spoločne rokovali aj o tretej dohode cezhraničnej spolupráce medzi BSK a Dolným Rakúskom, ktorú chcú podpísať tento rok. Podľa Freša bude ich spoločnou prioritou na nasledujúce roky práve doprava.