Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Slovensko-ukrajinský hraničný priechod získal nový šat

Na slovensko-ukrajinskom hraničnom priechode Veľké Slemence - Mali Selmenci v piatok 26. septembra 2014 uviedli oficiálne do prevádzky jeho zmodernizované priestory. Foto: TASR/Roman Hanc

Modernizáciu priechodu, ktorá odštartovala v apríli tohto roka, spolufinancovala EÚ (90 %) v rámci cezhraničného, slovensko-ukrajinského projektu cez program ENPI.

Veľké Slemence 26. septembra (TASR) - Na slovensko-ukrajinskom hraničnom priechode Veľké Slemence - Mali Selmenci dnes uviedli oficiálne do prevádzky jeho zmodernizované priestory. Niekoľko mesiacov trvajúca rekonštrukcia, spolufinancovaná zo zdrojov Európskej únie (EÚ), si vyžiadala vyše 365.000 eur.

Moderné priestory, ktorými po revitalizácii disponuje spomínaný hraničný priechod, prinesú vyšší komfort pri vybavovaní cestujúcich, ako aj pri výkone colnej a hraničnej kontroly. Pôvodné unimobunky nahradili nové segmenty kontajnerového typu s väčším a kompaktnejším priestorom. Na základe toho je možné vykonávať kontrolu cestujúcich na vstupe do SR vo vnútri budovy, kým v minulosti prebiehala v exteriéri. Priestor na slovenskej strane priechodu je zároveň zastrešený, čím sa odstránili vplyvy nepriaznivého počasia.

Modernizáciu priechodu, ktorá odštartovala v apríli tohto roka, spolufinancovala EÚ (90 %) v rámci cezhraničného, slovensko-ukrajinského projektu cez program ENPI. Zvyšnými desiatimi percentami sa na projekte finančne podieľal štátny rozpočet SR.

"Dnes sme v podstate prestrihli pásku, ktorá uvoľní priechod pre ľudí, sú tu lepšie podmienky aj pre našich pracovníkov - colníkov, 'pasovákov', kľúčové je to však ale pre tých ľudí, ktorí prechádzajú denne cez tento priechod," poznamenal minister financií SR Peter Kažimír, ktorý dnes navštívil slovensko-ukrajinské pohraničie.



"Nie je to jediný priechod, ktorý sa v rámci programu ENPI rekonštruuje, bude sa modernizovať aj priechod Vyšné Nemecké - Užhorod. Začiatok rekonštrukcie je naplánovaný už na tento rok. Nebude nanovo vybudovaný, iba zrekonštruovaný s cieľom zlepšenia kontrolných procesov v rámci colnej a pasovej kontroly, no a samozrejme pôjde aj o zvýšenie kapacity priepustnosti tohto hraničného priechodu," priblížil dnes na východnej hranici prezident Finančnej správy SR František Imrecze.

Hraničný priechod Veľké Slemence - Mali Selmenci využilo v tomto roku už takmer 52.000 ľudí. Od skvalitnenia jeho zázemia si kompetentní sľubujú zvýšenie záujmu o tento priechod, ktorý bude aj naďalej slúžiť, tak ako doteraz, iba peším a cyklistom.