Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Slovenský Grob sa v prvý septembrový víkend stane Kráľovstvom husaciny

Ilustračné foto Foto: TASR/Eduard Fašung

Pozrite si reportáž.

Bratislava 31. augusta (TASR/TABLET.TV) - Najbližší víkend bude v Slovenskom Grobe kraľovať husacina. Bratislavský samosprávny kraj (BSK) spolu s Krajskou organizáciou cestovného ruchu Bratislava Region Tourism a Cechom husacinárov pripravili pre návštevníkov 16. ročníka Dní otvorených husacinárskych prevádzok nielen jedlo a zábavu, ale aj korunováciu Slovenského Grobu za Kráľovstvo husaciny. TASR o tom informovala hovorkyňa BSK Lucia Forman.

Súčasťou programu budú nielen vystúpenia hudobníkov, ale aj bohatý sprievodný program a slávnostné odhalenie takmer trojmetrovej sochy husi. Na jej výrobe sa podieľala Škola úžitkového výtvarníctva Josefa Vydru v Bratislave a pracovali na nej traja akademickí sochári, pedagógovia školy. Kráľovstvo husaciny bude mať aj svoju hymnu, o ktorú sa postarali hudobníci Samuel Kovács a Tomáš Lukačka. K piesni sa bude počas soboty (3.9.) natáčať aj videoklip.

"Kráľovstvo husaciny bude pre všetky vekové kategórie, 3. a 4. septembra sme pripravili spoločensko–kultúrne podujatie, ktoré sa začne o 10.00 h na Hlavnej ulici v Slovenskom Grobe," priblížil výkonný riaditeľ Krajskej organizácie cestovného ruchu Bratislava Region Tourism Lukáš Dobrocký.

Pre návštevníkov je pripravená aj bezplatná doprava. Spod bratislavského Mosta SNP pôjdu autobusy do Slovenského Grobu o 09.30, 11.00, 15.00, 17.00 a 19.30 h. Zo Slovenského Grobu sa budú môcť zadarmo zviezť zo zastávky na Hlavnej ulici návštevníci o 16.00, 18.00, 20.00 a 22.30 h.

"Budeme mať záchytné parkoviská, kde si budú môcť návštevníci odstaviť auto a potom použiť vláčik, ktorý bude premávať po dedine s tým, že zastaví pri každej cechovej prevádzke. Návštevníci sa tak môžu rozhodnúť, kde sa najesť a zostať," povedala prezidentka Cechu husacinárov Helena Minarovičová.

Každoročne počas sezóny príde do Slovenského Grobu takmer 75.000 návštevníkov a práve toto číslo má podľa BSK veľký potenciál rastu. "Po typických bratislavských rožkoch, devínskom ríbezláku a malokarpatskej oblasti preslávenej vínom vznikol na území regiónu ďalší ucelený produkt, ktorý môže kraj hrdo reprezentovať," podotkla Forman.