Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Archeológovia v slovenských Mykénach našli viacero významných objavov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Tanjug

Rozsiahly systematický výskum prebieha vo Vrábľoch, kde vedci už niekoľko rokov skúmajú opevnenú osadu z doby bronzovej. Ide o osady prvých roľníkov, ktorí prichádzali ešte do divokej krajiny.

Nitra 19. januára (TASR) – Slovenským archeológom sa v uplynulom roku podarilo uskutočniť viacero významných objavov pri výskumoch na lokalitách datovaných do rôznych období praveku i stredoveku. Rozsiahly systematický výskum prebieha vo Vrábľoch, kde vedci už niekoľko rokov skúmajú opevnenú osadu z doby bronzovej, často označovanú aj ako slovenské Mykény.

„Výskumné práce vo Vrábľoch sa v poslednom období rozšírili aj o výskum neďalekého súboru osád z mladšej doby kamennej, ktorý je projektovaný na osem rokov. Ide o ťažiskový výskum Archeologického ústavu (AÚ), na ktorom spolupracujeme aj s odborníkmi z univerzity v nemeckom Kieli. Práce sú financované z nemeckej výskumnej agentúry Deutsche Forschungsgemeinschaft (DFG), čo nás veľmi teší, pretože na Slovensku máme na systematické výskumy veľmi málo domácich zdrojov,“ uviedol riaditeľ AÚ Matej Ruttkay.

Ako pripomenul, výskumné práce na lokalitách vo Vrábľoch sú pre archeológov mimoriadne zaujímavé. Zatiaľ čo pri vykopávkach na lokalite zo staršej doby bronzovej sa môžu sústrediť na výskum počiatkov metalurgie na našom území, pri bádaní v osade z mladšej doby kamennej sa vedci zameriavajú na podrobné environmentálne štúdie Horného Požitavia.

„Vďaka systematickému výskumu sa môžeme sústrediť na to, ako v praveku fungovali vzťahy medzi človekom a krajinou, ako prírodné prostredie ovplyvňovali ľudia a naopak, ako toto prostredie vyplývalo na ľudskú spoločnosť. Treba si uvedomiť, že tu skúmame osady prvých roľníkov, ktorí prichádzali ešte do divokej krajiny. Je to obdobie, kedy sa kultúrna krajina ešte len tvorila a až v ďalších storočiach si ju človek prispôsoboval podľa svojich potrieb,“ vysvetlil Ruttkay.



Okrem Vrábeľ sa archeológovia v roku 2016 zameriavali aj na iné lokality. Výskumné práce prebiehali aj na Bratislavskom hrade, kde sa odkryli ďalšie súčasti takzvaných keltsko-rímskych stavieb z prvého storočia pred naším letopočtom. „Dá sa povedať, že sú to prvé kamenné architektúry budované rímskym spôsobom severne od Álp. Naše výskumy tu v roku 2016 veľmi dobre doplnili niekoľkoročné predchádzajúc aktivity, ktoré na hrade prebiehali. Podarilo sa nám objaviť nové objekty a spresniť informácie o tých starších,“ povedal Ruttkay.

Významnú lokalitu sa vlani podarilo odkryť aj pri záchrannom výskume, ktorý prebiehal na stavbe diaľničnej križovatky pri Triblavine. Vedci tu objavili rozsiahle osídlenie zo staršej i mladšej doby železnej, z doby rímskej i zo stredoveku. Veľký záchranný výskum prebiehal aj v Seredi, kde boli objavené významné staroslovanské objekty pochádzajúce z obdobia, kedy Slovania na naše územie ešte len prichádzali.

„Okrem toho sa robil menší výskum na hrade Gýmeš pri Jelenci a pokračovalo sa aj v prácach na podtatranskej lokalite v Štrbe. Tu prebehol výskum kostola, ktorý už bol sprístupnený aj verejnosti. Práce prebiehali aj v okolitom teréne. Bola tu objavená zaniknutá stredoveká dedina, v ktorej sa našiel veľmi zaujímavý príbytok zo 14. až 15. storočia. Vieme, že zanikol požiarom, pri ktorom v ňom zostalo veľké množstvo nálezov, mincí, železných predmetov a súčastí výzbroje a výstroje,“ uviedol Ruttkay.

Ako pripomenul, v roku 2016 pokračoval aj systematický výskum v Nižnej Myšli na východnom Slovensku, kde sa už dlhodobo skúma opevnená osada zo staršej doby bronzovej. „V súčasnosti je tu výskum spojený aj s budovaním archeoparku. Snažíme sa, aby sme výsledky našich výskumov dostávali bližšie k verejnosti a veľmi dobrým spôsobom je práve budovanie takýchto parkov. Okrem nášho najstaršieho archeoskanzenu na Liptovskej Mare tak postupne vzniká archeopark v Nitre, Bojnej i v Štrbe,“ dodal Ruttkay.