Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Slovinský pilot obletel na lietadle vyrobenom v Prievidzi svet

Približne 42.000 kilometrov meral let okolo sveta, ktorý absolvoval v uplynulom období slovinský pilot Matevž Lenarčič. Na let spojený s výskumom znečistenia ovzdušia sa s pomocou svojho tímu vydal 25. marca, svet pritom preletel na lietadle vyrobenom v Prievidzi. Slovinec priletel na malom motorovom lietadle do Prievidze v pondelok 25. apríla 2016 popoludní, aby s ním absolvoval servisnú prehliadku. Na snímke pamätná tabuľa pri príležitosti letu okolo sveta na letisku v Prievidzi 26.apríla 2016. Foto: TASR - Alexandra Moštková

Slovinec priletel na malom motorovom lietadle do Prievidze v pondelok (25.4.) popoludní, aby s ním absolvoval servisnú prehliadku.

Prievidza 26. apríla (TASR) - Približne 42.000 kilometrov meral let okolo sveta, ktorý absolvoval v uplynulom období slovinský pilot Matevž Lenarčič. Na let spojený s výskumom znečistenia ovzdušia sa s pomocou svojho tímu vydal 25. marca, svet pritom preletel na lietadle vyrobenom v Prievidzi. Slovinec priletel na malom motorovom lietadle do Prievidze v pondelok (25.4.) popoludní, aby s ním absolvoval servisnú prehliadku.

"Plánoval som cestu okolo sveta kvôli prieskumu znečistenia atmosféry sadzou, čo je na svete druhý najväčší znečisťovač ovzdušia, pričom je zo 40 % vinný za otepľovanie našej planéty. Prelet okolo sveta môžete urobiť rôznymi spôsobmi, no my sme sa rozhodli pre Dynamic, pretože sme poznali pilotov, ktorí na ňom lietajú a chvália si ho," uviedol Lenarčič.

Priblížil, že cieľom jeho cesty bolo aj pokoriť svetový rekord v rýchlosti preletu sveta lietadiel do 1000 kilogramov, no byrokracia v Spojených štátoch amerických to nakoniec nedovolila. "Nebol to svetový rekord, zlyhali sme o tri dni lebo sme museli stáť na Havaji, ale aj tak to bol príjemný let, z času na čas bol náročný, ale lietadlo sa ukázalo byť perfektné," skonštatoval.
Približne 42.000 kilometrov meral let okolo sveta, ktorý absolvoval v uplynulom období slovinský pilot Matevž Lenarčič. Na let spojený s výskumom znečistenia ovzdušia sa s pomocou svojho tímu vydal 25. marca, svet pritom preletel na lietadle vyrobenom v Prievidzi. Slovinec priletel na malom motorovom lietadle do Prievidze v pondelok 25. apríla 2016 popoludní, aby s ním absolvoval servisnú prehliadku. Na snímke slovinský pilot Matežv Lenarčič vo svojom Dynamicu na letisku v Prievidzi 26. apríla 2016.
Foto: TASR - Alexandra Moštková

Slovinec, ktorý si zvolil trasu letu okolo sveta západným smerom, cez Atlantický oceán, zároveň pomáhal pri výskume znečistenia ovzdušia. Dáta pritom zbieral na zariadenie vyrobené v jeho rodnej krajine. "Boli sme prekvapení z výsledkov, na niektorých miestach sme očakávali znečistenie a nebolo ho toľko a na niektorých miestach nad oceánom, kde nie je priemysel, bol obrovský priestor znečisteného ovzdušia. Čiže toto znečistenie "cestuje" aj na veľké vzdialenosti, nie iba na niekoľko kilometrov," vysvetlil.

"Je to prvýkrát, čo sa slovenskému lietadlu podarilo obletieť celú planétu. Už sa o to pokúšalo pár odvážlivcov, ale ani jednému z nich sa nepodarilo celú tú trať uzavrieť. Vždy s nimi vybabralo počasie," uzavrel Ján Hrabovský, riaditeľ firmy, ktorá Dynamic vyrába.