Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Regióny

Smer-SD odovzdal kandidačné listiny na predsedu a poslancov TSK

Kandidátom na predsedu TSK je exminister obrany Jaroslav Baška, o post poslancov sa bude uchádzať 45 členov a nominantov strany.

Trenčín 27. septembra (TASR) – Krajskí predstavitelia strany Smer-SD dnes odovzdali krajskej volebnej komisii kandidačné listiny na predsedu a poslancov Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) v novembrových voľbách do vyšších územných celkov. Kandidátom na predsedu TSK je exminister obrany Jaroslav Baška, o post poslancov sa bude uchádzať 45 členov a nominantov strany.

"Chcem ponúknuť svoje politické skúsenosti, aj skúsenosti zo samosprávy. Mojou výzvou je urobiť pre takmer 600.000 obyvateľov TSK to, čo som urobil pre 1800 ľudí v obci, v ktorej som robil starostu. Veľkou výzvou pre mňa bude stredné školstvo, zdravotníctvo, dôležitá bude infraštruktúra TSK, ktorá je naozaj v dezolátnom stave, chceme na to využiť prostriedky Európskej únie," priblížil Baška s tým, že nemenej dôležitá bude oblasť sociálnej starostlivosti.

Ako dodal, strana Smer-SD ide do volieb samostatne, na poslaneckej kandidačnej listine je 45 kandidátov, je na nej päť poslancov Národnej rady SR, najväčšie zastúpenie má komunálna sféra, kde je desať starostov a päť primátorov a traja prednostovia obvodných úradov. "Na kandidačnej listine má svoje zastúpenie aj šport, je tu napríklad Miroslav Hlinka, majster sveta v ľadovom hokeji. Zdravotníctvo zastupuje päť kandidátov, školstvo štyria, podnikateľskú sféru šiesti," pripomenul Baška. Zdôraznil, že vsadili na odbornosť a miesto na kandidátke dali aj nečlenom strany Smer-SD. Vekový priemer kandidátov je podľa neho 48 rokov, v 45-člennom zozname je šesť žien.

Do predchádzajúcich regionálnych volieb išla strana Smer-SD v TSK koalícii s HZDS-ĽS a v 45-člennom regionálnom parlamente mala 27 poslancov. Na post predsedu TSK podporila strana pred štyrmi rokmi súčasného úradujúceho šéfa kraja Pavla Sedláčka.

Na post predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja oficiálne kandidujú tiež bývalý zápasník Jozef Lohyňa, ktorého nominovala pravicová koalícia (SDKÚ, KDH, SaS, Most-Híd, OKS, NOVA), nezávislí kandidáti Ľubomír Žabár a Marián Herdel a nominant Komunistickej strany Slovenska Peter Palko.