Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

SMS správami bude možné v Nitre platiť za cestovný lístok i parkovanie

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Zámer zaviesť platenie cestovného a parkovného prostredníctvom sms správy už na svojom marcovom rokovaní odsúhlasili aj mestskí poslanci.

Nitra 11. marca (TASR) – Nitrianska radnica pripravuje elektronický systém platieb, ktorý umožní kupovať cestovný lístok, či platiť parkovné pomocou sms správy. Magistrát už začal proces verejného obstarávania dodávateľa týchto služieb. Podľa primátora Jozefa Dvonča prebehlo zisťovacie konanie, v rámci ktorého mesto kontaktovalo firmy schopné zabezpečiť elektronický systém platieb. Následne bude hľadať vo verejnej obchodnej súťaži najvýhodnejšiu ponuku.

Zámer zaviesť platenie cestovného a parkovného prostredníctvom sms správy už na svojom marcovom rokovaní odsúhlasili aj mestskí poslanci. Oproti bežným cenám však bude platba cez mobilný telefón zvýšená o maržu prevádzkovateľa systému a mobilného operátora. V praxi to bude znamenať, že ceny pri sms platení budú približne o 25 percent vyššie ako pri platbe v hotovosti.

Niektorým mestským poslancom sa zvýšenie cien pri sms platbách nepáčilo. Podľa nich bude cestovný lístok v hodnote 90 centov drahý a bude ľudí odrádzať od využívania mestskej dopravy. Iným sa nepáčilo, že sa na občanov prenáša celé bremeno režijných nákladov spojených so zabezpečením elektronických platieb. Primátor Jozef Dvonč však upozornil, že zvýšené sadzby pri platení cez sms sú vlastne cenou za luxusnejší typ platby. „Logicky sa dosť ťažko znáša, že tento komfort bude niečo stáť, konkrétne určitú maržu, ktorú si vezme prevádzkovateľ a operátor. My ale túto maržu skutočne nevieme zapracovať do tej sumy, ktorú dnes vyberáme. Máme najnižšie parkovné možno zo všetkých krajských miest na Slovensku. Ak by sme ešte z 50 centov ukrojili 12, alebo 13 centov, tak už môžeme pokojne dať parkovanie aj zadarmo. A potom už nebude regulované parkovanie, ale už to bude totálna katastrofa, čo sa týka statickej dopravy,“ skonštatoval.

Podľa radnice je dnes ťažko vyčísliteľné, koľko ľudí bude reálne využívať platbu sms správou a koľkých zvýšená cena pri takomto spôsobe platenia odradí. Aj napriek tomu však mesto očakáva, že tržby po zavedení elektronického systému budú skôr rásť. „Tá motivácia využívať tieto služby je taká, že môžete sedieť v reštaurácii a nechce sa vám ísť von do automatu. Váš komfort a pohodlie bude speňažené tým, že za parkovanie zaplatíte sms správou. Predbežne vieme o tom, že tá marža je zhruba 25 percent na súčasnú cenu lístka, čiže zhruba päť percent pôjde pre prevádzkovateľa a 20 percent pre operátora. Tí, čo nebudú takto rozmýšľať, tak pôjdu do automatu. Automaty sú k dispozícii a tam zaplatia pôvodnú cenu,“ dodal Dvonč.