Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Počasie stále zúri. Ako to vyzerá v jednotlivých krajoch?

Ilustračné foto Foto: TASR/Oliver Ondráš

Počasie si svoju daň vyžiadalo najmä na cestách, mnohé sú neprejazdné.


Hasiči v Banskobystrickom kraji kraji absolvovali kvôli kalamite za 24 hodín vyše 170 výjazdov

Banská Bystrica 31. januára - Viac ako 170 výjazdov absolvovali hasiči v Banskobystrickom kraji za uplynulých 24 hodín. Až do dnešného rána 7:00 hod. bolo pri nich nasadených viac ako 480 hasičov, ako aj 14 členov dobrovoľných hasičských zborov obce Sása a mesta Žarnovica. TASR informoval hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Banskej Bystrici Erik Piater.

Najviac zásahov bolo v okresoch Banská Bystrica (22), Brezno (19), Zvolen (38) a Žiar nad Hronom (45). Na niekoľkých výjazdoch boli aj príslušníci Výcvikového centra HaZZ Lešť, z hasičskej stanice v Pliešovciach.

"Išlo najmä o odstraňovanie spadnutých stromov zo štátnych ciest a miestnych komunikácií, odstraňovanie dopravných nehôd a zabezpečenie plynulosti cestnej premávky," uviedol Piater. Hasiči podľa neho zasahujú na viacerých miestach Banskobystrického kraja aj v týchto hodinách.

Mesto Poprad bojuje s návalmi snehu

Poprad 31. januára (TASR) - V priebehu noci z piatka (30.1.) na dnes napadlo v Poprade 40 centimetrov snehu. Správa mestských komunikácií(SpMK) v Poprade je už od piatkového poludnia v plnom nasadení s posilnenými smenami. So snehovou pokrývkou bojuje všetka dostupná technika SpMK s počtom desiatich mechanizmov. TASR o tom informoval hovorca mesta Poprad Marián Galajda.

Vzhľadom na náročnosť situácie povolala SpMK techniku aj z externých zdrojov, na výpomoc dorazili ďalšie tri nakladače, ktoré budú pomáhať pri čistení parkovísk v jednotlivých častiach mesta. "V zmysle Operačného plánu zimnej údržby 2014/2015 je pri údržbe najväčší dôraz kladený na príjazdy ku zdravotníckym zariadeniam, prejazdnosť komunikácií zaisťujúcich hromadnú autobusovú dopravu a z hľadiska dopravy najrizikovejšie miesta," uviedol Galajda.



Samospráva zároveň žiada obyvateľov v tejto náročnej situácii o trpezlivosť a porozumenie. Aj keď je nasadená všetka dostupná technika a pracovné sily, čistenie ulíc a ciest bude vzhľadom na množstvo snehu veľmi náročné. Čistenie komunikácií bude prebiehať postupne podľa operačného plánu zodpovedajúceho tejto situácii.

Sneh a dážď spôsobili na východnom Slovensku vzostup vodných hladín

Košice 31. januára (TASR) - Husté sneženie a dažde spôsobili zvýšenie hladín vodných tokov na východnom Slovensku. Hladinu zodpovedajúcu tretiemu stupňu povodňovej aktivity dnes o 8.00 h dosahoval tok Ondavy v stanici Stropkov a tok Roňavy v Michaľanoch (okr. Trebišov). Informuje o tom webová stránka Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ).

Hladinu zodpovedajúcu druhému stupňu povodňovej aktivity mali Laborec v Humennom, Výrava v stanici Jabloň (okr. Humenné), Torysa v Košických Olšanoch a Olšava v Bodanovciach (okr. Košice okolie).



SHMÚ vydal pre okresy Prešov, Bardejov, Svidník, Stropkov, Humenné, Rožňava, Košice-okolie a Trebišov – povodie Roňavy výstrahu 1. stupňa pred povodňami z topiaceho sa snehu a dažďa, ktorá platí do dnešnej 21.00 h.

Popadané stromy zneprejazdnili viaceré cesty v Košickom kraji


Snehová kalamita a popadané stromy skomplikovali dopravu aj v Košickom kraji. Podľa hlásenia Krajského riaditeľstva polície v Košiciach z dnešného dopoludnia boli neprejazdné viaceré cesty, ďalšie boli prejazdné s obmedzeniami.

Polícia žiada vodičov, aby obchádzali neprejazdné úseky a na úsekoch s previsnutými stromami aby zvýšili opatrnosť. Naopak, kopec Soroška v okrese Rožňava bol predpoludním prejazdný už i pre kamióny.

Neprejazdná z dôvodu popadaných a previsnutých stromov bola ráno cesta I/67 - Dobšinský kopec – Stratená, cesta II/533 Novoveská Huta - križovatka s cestou II/546, či cesta II/533 Gemerská Poloma - Súľová až po križovatku s cestou II/546.

Z dôvodu spadnutého stromu na elektrickom vedení bol neprejazdný úsek na ceste II/533 Gretľa - Hnilčík od rázcestia. Obmedzenia si vyžiadali aj cesta II/533 Grajnár, II/526 Gočaltovo – Hrádok, II/587 Henckovce – Roštár.

Popadané stromy visiace na elektrickom vedení a elektrické vodiče padnuté na cestu zahatali komunikáciu III/5356 Mlynky - Biele Vody. Spadnutý strom na elektrickom vedení bol aj na úseku II/535 - III/5356 Mlynky - smerom na Mašu. Neprejadzná bola cesta III/067012 Rejdová, III/526019 – Markuška – Hanková – Brdárka.

Prešovský kraj bojuje s počasím, snehová kalamita komplikuje dopravu

Prešov 31. januára (TASR) – Snehová kalamita spôsobila v Prešovskom kraji neprejazdnosť viacerých ciest. Tunel Bôrik v noci na dnes uzavreli z dôvodu výpadku elektrického prúdu.

Cestu D1 Poprad západ – Janovce uzatvorili nadránom v oboch smeroch z dôvodu vážnej dopravnej nehody autobusu na zjazde z D1 pri obci Janovce. Cesta 1/67 Poprad – Rožňava – Brezno, horský priechod Vernár, je opätovne neprejazdná pre popadané stromy. Z rovnakého dôvodu je neprejazdná aj cesta 1/18, horský prechod Branisko. Informovalo o tom dnes operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove.

Cesta 1/18, horský prechod Petič, smer Lipníky – Hanušovce nad Topľou, a cesta 1/73 Chmeľovský kopec smer Lipníky – Giraltovce sú neprejazdné pre nákladne vozidlá. Neprejazdná je aj cesta 1/73 Vyšný Komárnik smer Poľsko.

Popadané stromy a skrižovaný kamión zneprejazdnili cestu 1/77 v smere Stará Ľubovňa – Podolínec.

Vybreženie rieky Sekčov z koryta spôsobilo neprejazdnosť cesty medzi obcou Fintice a mestom Prešov.