Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Snehová pokrývka na horách sa výrazne stabilizovala

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Ráno bolo na horách polojasno, v Nízkych Tatrách s hmlou. Teplota vzduchu sa pohybovala v rozmedzí od mínus desať do mínus dvoch stupňov Celzia.

Liptovský Hrádok 14. februára (TASR) - Vo všetkých slovenských pohoriach trvá dnes mierne lavínové nebezpečenstvo, tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Oproti sobote (13.2.) sa riziko pádu lavín znížilo vo Vysokých, Západných a Nízkych Tatrách.

"Lavínové nebezpečenstvo je veľmi lokálne. Obzvlášť nebezpečné sú žľaby so západnou, juhozápadnou, južnou, juhovýchodnou a východnou orientáciou, kde je uvoľnenie lavín možné už pri malom dodatočnom zaťažení. Samovoľné zosuvy predpokladáme okolo poludnia na slnkom osvietených svahoch," TASR informoval Igor Žiak zo Strediska lavínovej prevencie horskej záchrannej služby.

Ráno bolo na horách polojasno, v Nízkych Tatrách s hmlou. Teplota vzduchu sa pohybovala v rozmedzí od mínus desať do mínus dvoch stupňov Celzia. Fúkal premenlivý vietor s rýchlosťou do 35 kilometrov za hodinu. Sneh z posledného sneženia je vplyvom vetra rozmiestnený veľmi nerovnomerne. Nový sneh bol sfúknutý do dolín a na hranicu lesa a tiež do múld a žľabov. Najmä na záveterných stranách sa môžu vyskytovať snehové vankúše a vetrom naviaty sneh s výškou viac ako jeden meter, inde je snehová pokrývka vyfúkaná na skalný, resp. ľadový povrch.

Znalosť posúdenia stability snehovej pokrývky je v týchto dňoch nevyhnutnou zručnosťou, nakoľko nový sneh je najmä v partiách nad 2000 metrov nad morom rozmiestnený veľmi nerovnomerne, snehová pokrývka sa však vo výškach od 1300 až 1700 metrov výrazne stabilizovala, v sobotu od poludnia sadala, v noci zmrzla.