Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Deti spoznávajú v sninskej mini zoo zvieratá, aj pečú chlieb

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Letný denný tábor v Animoterapeuticko-jazdeckom centre  Snina má naučiť deti základy jazdenia na koni, ako sa starať o zvieratá, ale aj to, ako si vyrobiť vlastný syr či chlieb.

Snina 8. júla (TASR) – Letný denný tábor v Animoterapeuticko-jazdeckom centre (AJC) Snina má naučiť deti základy jazdenia na koni, ako sa starať o zvieratá, ale aj to, ako si vyrobiť vlastný syr či chlieb. V mini zoo, ktorá je súčasťou centra, môžu spoznať okrem domácich aj netypické zvieratá, ako sú quessantské miniovečky, zubor hrivnatý či nandu pampový.

Ide o týždenné turnusy, vybrať si je možné z piatich termínov. "Každý deň sa deti venujú inej činnosti," vysvetlila pre TASR Martina Buriková z AJC Snina. Tábor je zameraný na prácu so zvieratami, deti sa učia, ako sa pri nich správať, ako ich kŕmiť, ale aj dojiť. Zároveň si vyskúšajú jazdenie na koni a osvoja si jeho základy. "Tréner im rozpráva, ako sa starať o koňa, ako sa správa jazdec, na čo si má dávať pozor, čo potrebuje mať pri jazdení a pod.," priblížila.

Zaujímavosťou je podľa Burikovej pre deti výroba domácich produktov. "Deti si vyskúšajú výrobu syra, potom si ho hrdo ako svoj vlastný odnesú domov. Rovnako tak pečú chlebík," uviedla. Radosť majú organizátori najmä z toho, keď im rodičia hovoria, že deti si potom veľmi vážia produkty. "Hovoria, že chlebík nie je zo supermarketu, ale že je z múky, ktorú treba spracovať, nechať vykysnúť a potom upiecť," doplnila.

Pri tvorbe tábora vychádzali z myšlienky – odtrhnúť deti od internetu, televízie. "Chceli sme im ukázať, že aj takéto môže byť detstvo. Sme veľmi prekvapení, že počas dňa napr. nesiahajú na mobily. A to už nám rodičia volajú, že čo sa stalo, lebo im nedvíhajú telefóny," spomenula Buriková s úsmevom. Do tábora prichádzajú aj deti z obcí. "Pred pár rokmi bolo bežné, že doma mal skoro každý nejaké domáce zvieratá, ale teraz to tak nie je. Máme aj deti z Bratislavy, dokonca z Česka i Talianska, keď prídu k starým rodičom na prázdniny," dodala.

Denný letný tábor je k dispozícii od 8.00 h do 16.00 h. Dieťa môže a nemusí absolvovať celý týždenný turnus. Určený je najmä pre deti základných škôl, absolvujú ho aj škôlkari. Kapacita je do 25 detí.

Medzi priority občianskeho združenia AJC Snina, ktorého súčasťou je aj mini zoo, patrí vytváranie kontaktu medzi človekom a zvieraťom. Okrem koní tam teda návštevník nájde domáce zvieratá, ako sú kravy, ovce, kozy, prasatá a rôzne druhy hydiny. Pozorovať môžu tiež oslíka, pštrosa, pávy a bažanty. Medzi netradičné druhy možno zaradiť quessantské miniovečky, anglonubijské kozy, burgundské králiky či nandu pampového, ale aj čílske veveričky. Nachádzajú sa tu tiež daniele, ale aj chránený živočích zubor hrivnatý.