Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V Snine pribudol Dom pokojnej staroby, sfunkčnia ho v januári 2015

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Objekt s kapacitou 64 osôb by mal poskytovať zdravotné, sociálne a kultúrne služby.

Snina 23. novembra (TASR) - V meste Snina pribudlo nové sociálne zariadenie s názvom Dom pokojnej staroby. Postavila ho miestna samospráva s finančnou podporou Európskej únie, na stavebných nákladoch sa ale podieľala aj mestská pokladnica.

Dom pokojnej staroby (DPS) vznikol prestavbou bývalého hotela Družba na sídlisku I. a je v poradí druhým zariadením tohto typu na území mesta, informovala TASR hovorkyňa radnice Eva Mihaliková. Náklady na výstavbu a interiérové vybavenie budovy dosiahli hodnotu takmer 1,7 milióna eur.

Objekt s kapacitou 64 osôb by mal poskytovať zdravotné, sociálne a kultúrne služby svojim klientom od januára 2015. V októbri tohto roka bolo zariadenie v rámci Dní otvorených dverí sprístupnené širokej verejnosti.

Ubytovanie DPS je podľa Mihalikovej slov riešené na troch nadzemných podlažiach v bunkách s dvoma izbami a vlastným sociálnym zariadením. Na každom poschodí sa nachádza spoločenská miestnosť a zázemie pre personál.

Jedáleň, kuchyňa s príslušenstvom a práčovňa sú umiestnené v suteréne. V susedstve zariadenia sa nachádza zrekonštruovaný park s chodníkmi a kostol Božieho milosrdenstva.