Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Snina pri príležitosti výročia predstaví vlastnú mincu i pieseň

Mestský kaštieľ v Snine. Foto: TASR/Roman Hanc

Obyvatelia budú mať možnosť vyrobiť si na pamiatku vlastnú mincu pri všetkých masových kultúrnych podujatiach v rámci výročia.

Snina 6. júna (TASR) – Sninská samospráva sa pri príležitosti 700. výročia prvej písomnej zmienky o meste rozhodla pripraviť pre svojich obyvateľov možnosť vyraziť si vlastnú mincu. Mesto bude zároveň reprezentovať aj nová pieseň. Obe zaujímavosti predstaví verejnosti v piatok (9.6.) na námestí počas osláv Medzinárodného dňa detí.

"Mesto dalo na zákazku vyrobiť v kremnickej mincovni špeciálny nástroj na ručnú razbu, ktorý je replikou starých pôvodných razidiel," informovala hovorkyňa radnice Eva Mihaliková. Grafický návrh sninskej mince vytvoril Tomáš Tulis. "Na prednej strane v strede je znázornený erb mesta, nad ním je nápis Mesto Snina a dolu 700 rokov. Na zadnej strane je zobrazený klasicistický kaštieľ," doplnila. Obyvatelia budú mať možnosť vyrobiť si na pamiatku vlastnú mincu pri všetkých masových kultúrnych podujatiach v rámci výročia.

Sninu bude po novom reprezentovať aj pieseň Najkrajšie miesto na zemi. "Vznikla z iniciatívy nadaných a úspešných sninských patriotov, ktorí síce vo svojom rodnom meste nebývajú, no dušou k nemu stále patria a veľmi radi sa vracajú do domoviny, kde majú rodinu či priateľov," uviedla hovorkyňa. Autorom hudby je Marián Kocan, text napísal Marek Dunaj. "Slová piesne sú vyznaním lásky k rodisku, vyjadrujú i životnú cestu mnohých, ktorí museli zo Sniny odísť, ale svoje spomienky si stále nesú vo svojom srdci a úspešne reprezentujú mesto vo svete," skonštatovala.

Slávnostné uvedenie skladby bude v piatok sprevádzať 700-členný 'tanečný súbor', ktorý predstaví špeciálnu choreografiu pripravenú pre túto príležitosť. "Zároveň bude vyhlásená celomestská súťaž o videoklip k pesničke. Víťazný bude predstavený 1. augusta na otváracom dni hudobného festivalu Rock pod kameňom, ktorý bude venovaný 700. výročiu mesta a vystúpi na ňom rocková legenda Suzi Quatro," uzavrela.