Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V bratislavskej Dvorane je výstava o histórii SNP

Snímka z výstavy Armáda v povstaní – Slovenské národné povstanie 1944, ktorú pripravilo Múzeum Slovenského národného povstania a Vojenský historický ústav vo Dvorane Ministerstva kultúry SR 11. júla 2019 v Bratislave. Foto: TASR

Výstava dokumentuje prípravy povstania, vznik, formovanie, veliteľov 1. československej armády na Slovensku a mnoho ďalších vecí.

Bratislava 11. júla (TASR) – Armáda v povstaní – Slovenské národné povstanie 1944 je názov výstavy v Dvorane Ministerstva kultúry SR v Bratislave. Pri príležitosti 75. výročia Slovenského národného povstania ju pripravilo Múzeum SNP v Banskej Bystrici s Vojenským historickým ústavom v Bratislave.

"Reprezentatívna výstava je prvý krok v rámci osláv tohto výročia. Potvrdzuje, že malý národ v srdci Európy dokázal zdvihnúť zbraň, aby zmyl nánosy potupnej kolaborácie s nacizmom. Dokázal to, čo nám môžu závidieť aj veľké európske národy, zorganizovať jedno z najväčších protinacistických povstaní v druhej svetovej vojne."

"Výstavou vzdávame hold príslušníkom a príslušníčkam 1. československej armády na Slovensku, ktorí si to naozaj zaslúžia," na slávnostnom otvorení to dnes uviedla v príhovore ministerka kultúry SR Ľubica Laššáková.



Aj generálny riaditeľ Múzea SNP Stanislav Mičev pripomenul, že výstava je začiatkom osláv výročia SNP a po výskume, ktorý jej predchádzal, obsahuje základné informácie o vtedajších udalostiach. Tie sú na viac ako 20 veľkoplošných paneloch v obrazovej a textovej podobe. Niektoré fotografie majú rozmery 2,5 x 4,5 metra.

Výstava dokumentuje prípravy povstania, vznik, formovanie a veliteľov 1. československej armády na Slovensku, taktické skupiny Kriváň, Fatra, Gerlach, Muráň, Ďumbier a Zobor či leteckú skupinu Kollár.

Snímka z výstavy Armáda v povstaní – Slovenské národné povstanie 1944, ktorú pripravilo Múzeum Slovenského národného povstania a Vojenský historický ústav vo Dvorane Ministerstva kultúry SR 11. júla 2019 v Bratislave.
Foto: TASR


Predstavuje 1. československý stíhací letecký pluk vytvorený v Sovietskom zväze a 2. československú samostatnú paradesantnú brigádu, tiež partizánsku činnosť na Slovensku a zahraničnú pomoc. Záver výstavy tvorí zánik povstaleckej armády a význam SNP.

Priestorovú expozíciu spestruje multimediálny dotykový terminál, kde návštevník môže v 3D prezentácii spoznať ľahký tank vzor 38, výstroj vojakov a iné vojnové súvislosti.

Autormi výstavy, ktorá potrvá do konca augusta, sú Jozef Bystrický z Vojenského historického ústavu a Marian Uhrin z Múzea SNP. Od 19. septembra bude výstava reinštalovaná v priestoroch Českého národného múzea v Prahe.