Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Sochári vytvorili pre obec Babiná drevené sochy

Päť drevených veľkorozmerných sôch a ďalšie tri menšie budú od septembra zdobiť galériu pod holým nebom v obci Babiná v okrese Zvolen. Foto: TASR/Jozef Poliak

Postavy približujú niekdajšie remeslá.

Babiná 24. júla (TASR) - Päť drevených veľkorozmerných sôch a ďalšie tri menšie budú od septembra zdobiť galériu pod holým nebom v obci Babiná v okrese Zvolen. Plastiky pred niekoľkými dňami vytvorili v rámci týždňového tvorivého sympózia umelci - rezbári z celého Slovenska.

"Sympózium sme pripravili po dohode so sochárom Miroslavom Polákom, ktorý už vytvoril umelecké artefakty pre viacero obcí na Slovensku aj v Česku," povedala pre TASR starostka Jana Gregušová. Pre svoju myšlienku získal ďalších štyroch sochárov. Pri práci im pomáhali aj tri dievčatá, študentky z obce. Topoľové drevo na výrobu monumentov venovali tamojšie Obecné lesy.

Výsledkom tvorivého snaženia umelcov sú sochy - postavy, ktoré charakterizovali dedinu v minulosti. Svetlo sveta tak uzrel napríklad drevorubač, kamenár, bača či dokonca zástupkyňa nežného pohlavia - žnica, ktorá mala v minulosti veľký podiel pri prácach na poli.

Vznikol tiež okrídlený anjel, ryba ako lavička či symbol Babinej - kukučka. "Obyvateľov obce totiž už desaťročia volajú kukučkári," priblížila starostka. O tom, ako tento názov vznikol, sa však dodnes vedú spory. To preto, že existuje niekoľko verzií.

Sochy sú teraz umiestnené v humne tamojšieho Ľudového dvora. Začiatkom septembra, počas osláv 760. výročia prvej písomnej zmienky o obci, ich však v plnej kráse predstavia na otvorenom priestranstve v strede dediny. "Predtým bol na mieste starý, chátrajúci dedinský dom, ktorý sme sa rozhodli zbúrať. A práve medzi zvyškami múrov vznikne expozícia ľudovej architektúry a galérie pod otvoreným nebom, ktorú by sme postupne chceli rozširovať a zveľaďovať," ukončila starostka.