Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

L. SÓLYMOS: Budova múzea jaskyniarstva v L. Mikuláši je unikátom

Na snímke zľava primátor Liptovského Mikuláša Ján Blcháč, minister životného prostredia SR Lászlo Sólymos, riaditeľka Slovenského múzea ochrany prírody a jaskyniarstva (SMOPaJ) Dana Šubová, štátny tajomník ministerstva životného prostredia SR Boris Susko a primátor Liptovského Hrádku Branislav Tréger počas slávnostného sprístupnenia zreštaurovaných nástenných malieb zo začiatku 19. storočia v budove SMOPaJ v Liptovskom Mikuláši 7. júna 2017. Foto: TASR/Romana Bugánová

Klenby historickej budovy, v ktorej sídli Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva, zdobia zreštaurované nástenné maľby zo začiatku 19. storočia.

Liptovský Mikuláš 7. júna (TASR) - Klenby historickej budovy, v ktorej sídli Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva (SMOPaJ) v Liptovskom Mikuláši, zdobia zreštaurované nástenné maľby zo začiatku 19. storočia. Podľa ministra životného prostredia Lászlóa Sólymosa (Most-Híd) dokresľujú unikátnosť priestoru, ktorý každoročne navštívia desaťtisíce ľudí.

SMOPaJ prešlo v poslednom období významnou modernizáciou, keď na začiatku roka otvorili jeho reinštalované expozície po približne štvorročnej rekonštrukcii za takmer deväť miliónov eur. Šéf envirorezortu na dnešnom slávnostnom sprístupnení malieb ocenil symbiózu využívania interaktívnych prvkov a uchovávania historického dedičstva. "Aj tieto klenby dokresľujú atmosféru, ktorá na nás dýcha z každej strany. Toto múzeum je vzorom pre všetkých, ktorí sa rozhodli ísť touto cestou," skonštatoval.

Budova pôvodne jezuitského kláštora skrývala ornamentálnu výzdobu s rastlinnými motívmi a predpokladalo sa, že by v nej mohli byť nájdené významnejšie historické artefakty. V prvej etape reštaurátorských prác boli zrekonštruované tri klenby, v druhej etape ďalších šesť za viac ako 21.500 eur. "Každé múzeum je kultúrnou inštitúciou, ktorá by mala vplývať nielen na environmentálne povedomie ľudí, ale aj na kultúrnu úroveň, aby sme ako národ boli kultúrnejší," doplnila riaditeľka SMOPaJ Danka Šubová.

"Táto výmaľba sa datuje okolo roku 1800. Približne vieme, že objednávateľom bol František Wisner. Je to identická maľba, aká sa nachádza v Soľnom úrade v Liptovskom Hrádku. Sú tu použité geometrické a rastlinné motívy a veľmi citlivo sú kompozične zladené celé plochy klenieb. Náročné boli najmä prípravné práce, samotné reštaurovanie nám trvalo v prvej etape štyri a v druhej tri mesiace," ozrejmil Tibor Kováč z Reštaurátorského ateliéru v Levoči.