Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Špeciálny inkubátor poskytne komfort predčasne narodeným bábätkám

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Za vyše desať rokov svojho pôsobenia rozdelila organizácia RMHC na Slovensku viac ako 373.000 eur na rôzne projekty pre detské nemocnice.

Banská Bystrica 16. marca (TASR) – Detská fakultná nemocnica s poliklinikou (DFNsP) v Banskej Bystrici získala dnes nový, životne dôležitý špeciálny inkubátor. Darovala jej ho nezisková organizácia Ronald McDonald House Charities (RMHC), ktorá sa orientuje najmä na pomoc chorým deťom a rodinám. Hodnota tohto zdravotníckeho zariadenia, ktoré pomôže zachrániť životy narodených detí, je takmer 20.000 eur.

RMHC pomáha zlepšiť a uľahčiť štart do života najmenším pacientom a tentoraz sa sústredila na bábätká na Klinike pediatrickej anestéziológie a intenzívnej medicíny v banskobystrickej nemocnici.

Podľa zástupcu riaditeľa detskej nemocnice Olivera Petríka, nový inkubátor poskytuje maximálny komfort pre ošetrovanie ťažko chorých detí, kde je k nim potrebný veľmi dobrý prístup na to, aby dostali špecializovanú zdravotnú starostlivosť.

"Tým, že je to spojenie lôžka a inkubátora, viete vytvoriť ideálne podmienky, čo sa týka teploty alebo vlhkosti. Zvyšujete tak kvalitu starostlivosti a komfort detí," konštatoval Petrík s tým, že bežné inkubátory, respektíve ich stavba, obmedzuje lekárov pri práci a manipulácii s patologickými novorodencami.

Na oddelení majú šesť inkubátorov, z toho po dnešnom dni dva špeciálne. V detskej nemocnici sa starajú o bábätká od najnižších váhových kategórií, napríklad od 800 gramov.

"S DFNsP Banská Bystrica sme spolupracovali už aj po minulé roky a podporili ju čiastkou takmer 10.000 eur určenou na renováciu nadštandardných detských izieb," konštatovala Drahomíra Jiráková, riaditeľka neziskovej organizácie RMHC.

"Sme veľmi radi, že z prostriedkov získaných od spoločnosti McDonald's a jej zákazníkov, môžeme túto nemocnicu podporiť opäť, a to príspevkom na nákup prístroja zachraňujúceho tých najbezbrannejších pacientov, práve narodených detí," dodala.

Za vyše desať rokov svojho pôsobenia rozdelila organizácia RMHC na Slovensku viac ako 373.000 eur na rôzne projekty pre detské nemocnice.