Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Regióny

Spevácka súťaž M. S. Trnavského bude bez publika

Ilustračná snímka Foto: TASR - Andrej Galica

Z výberového kola porota posunula do ďalšieho 60 účastníkov zo 119 prihlásených.

Trnava 15. apríla (TASR) – Dvadsiaty štvrtý ročník Medzinárodnej speváckej súťaže Mikuláša Schneidera Trnavského, ktorá vyhľadáva talenty koncertného vokálneho umenia, sa uskutoční v Trnave od 24. do 29. mája v Divadle Jána Palárika. Z výberového kola porota posunula do ďalšieho 60 účastníkov zo 119 prihlásených. Informovala o tom hovorkyňa mesta Veronika Majtánová.

Mesto Trnava bolo hlavným organizátorom súťaže od jej vzniku v roku 1971, v posledných dvoch ročníkoch je ním Hudobné centrum Bratislava v spolupráci s radnicou a Trnavským samosprávnym krajom. Porota bude pracovať v zložení predsedníčka Eva Blahová, Peter Dvorský, ktorý bol víťazom druhého ročníka súťaže v roku 1973, Daniel Čapkovič, ktorý zvíťazil v roku 2001, dirigent Slovenského národného divadla Peter Valentovič, sopranistka Martina Zadro z Chorvátska a ďalší členovia z Poľska, Rakúska, Švajčiarska, Ruska.

Druhé kolo súťaže je podmienené vývojom aktuálnej pandemickej situácie a opatreniami, ktoré budú platné v máji 2021, prebiehať bude bez účasti publika. Otvárací koncert je z uvedených dôvodov zrušený. Podujatie vyvrcholí slávnostným odovzdávaním cien a koncertom víťazov.

Súťaž pomenovaná po významom trnavskom rodákovi, hudobnom skladateľovi Mikulášovi Schneider-Trnavskom sa stala odrazovým mostíkom mnohých mladých interpretov. Ide napríklad o známe mená, ako Martin Babjak, Magdaléna Kožená, Miroslav Dvorský, Ján Galla, Dalibor Jenis, Ľubica Orgonášová, Mária Andrašovanová, Jitka Sapara-Fišerová, Lívia Ághová či Terézia Kružliaková-Babjaková a ďalší.