Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Školáci v Spišskej Novej Vsi sa pokúsia vytvoriť rekord v pití mlieka

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Metropola Spiša je držiteľom viacerých slovenských rekordov, ide napríklad o najvyššiu kostolnú vežu, najdlhšiu obloženú bagetu, či rekord v behu na vysokých opätkoch.

Spišská Nová Ves 26. septembra (TASR) – Spišská Nová Ves sa v stredu 28. septembra stane miestom, kde sa žiaci všetkých materských a základných škôl pokúsia vytvoriť slovenský rekord v pití mlieka. Metropola Spiša je držiteľom viacerých slovenských rekordov, ide napríklad o najvyššiu kostolnú vežu, najdlhšiu obloženú bagetu, papierovú reťaz a kresbu na chodníku, najväčšie stretnutie vozidiel jednej značky, ale aj najväčšiu mozaiku z cestovín, najdlhšiu sladkú roládu, či rekord v behu na vysokých opätkoch.

„Sme pyšní na to, že máme kvalitné spišské mlieko z Poľnohospodárskeho družstva zo Smižian. Podporujeme predaj domácich výrobkov. Kedysi bolo mlieko každodennou súčasťou jedálneho lístka, v posledných rokoch sa táto situácia zmenila. Keďže je dôležitým zdrojom prvkov a látok pre vývoj dieťaťa, rozhodli sme sa uskutočniť tento pokus o ustanovujúci slovenský rekord v pití mlieka,“ uviedol primátor mesta Ján Volný. Spišiakom pri pokuse o vytvorenie rekordu pomôže Tatranská mliekareň z Kežmarku. „Sme radi, že môžu byť súčasťou tohto pokusu o rekord, podľa našich informácií by sa malo do pokusu zapojiť približne 5000 detí vo veku od troch do 15 rokov. Pod Tatrami sa mlieku tradične darilo, podhorské pastviny sú pre hovädzí dobytok ideálne,“ doplnil primátor.

Termín pokusu o vytvorenie rekordu nie je náhodný. Svetový deň mlieka v školách, pripadajúci na poslednú stredu v septembri, zaviedla v roku 2000 Organizácia Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo. V tomto roku sa Svetový deň mlieka v školách uskutoční 28. septembra.