Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Fašiangy v S. Podhradí oslavujú dvakrát, vyvrcholia pochovaním basy

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Fašiangy sú obdobím od sviatku Troch kráľov do Popolcovej stredy, ktorou sa začína 40-dňový pôst pred veľkonočnými sviatkami.

Spišské Podhradie 25. februára (TASR) – V Spišskom Podhradí udržiavajú tradíciu fašiangových sprievodov. Primátor mesta Michal Kapusta uviedol, že fašiangy sa v meste oslavujú dvakrát, vyvrcholia však dnes.

"So sprievodom bude spojené aj tradičné pochovávanie basy. Jazdci na koňoch z celého okolia a vo fašiangových maskách, voz s muzikantmi zo Základnej umeleckej školy v Spišskom Podhradí vytvoria sprievod, ktorý pôjde ulicami celého mesta," priblížil Kapusta. Pochovávanie basy sa uskutoční o 10.00 h pred budovou mestského úradu na Mariánskom námestí.

Prvý fašiangový sprievod bol v meste v stredu 22. februára. Fašiangovú náladu priniesli deti počas dňa nielen do kancelárie primátora, ale spevom a tancom potešili aj predavačov v obchodoch.

Fašiangy sú obdobím od sviatku Troch kráľov do Popolcovej stredy, ktorou sa začína 40-dňový pôst pred veľkonočnými sviatkami. Pôvod majú v predkresťanských zvykoch a spájajú sa s prelomom zimy a jari. Fašiangový sprievod v minulosti tvorili masky s ľudskou podobou, najčastejšie sa do nich prezliekali muži. Za najstaršie sa považujú masky so zvieracou podobou.